Han ønsker nå sin etterfølger Muhammadu Buhari lykke til.

– Jeg lovte landet et fritt og rettferdig valg, og jeg har holdt ord, sa 57 år gamle Jonathan etter at det endelige resultatet av valget var kunngjort.

Det hadde på forhånd vært frykt for at Jonathan ikke ville godta et eventuelt nederlag, og at valget dermed ville ende i kaos og sammenstøt. En talsmann for Buharis parti kalte ham en nigeriansk helt etter at han aksepterte tapet.

– Jeg vil takke alle nigerianere for at jeg fikk muligheten til å lede landet, og jeg forsikrer dere at jeg vil gjøre mitt beste til min periode er slutt, sa den avtroppende presidenten idet han ønsket Buhari lykke til.

Størst i 20 delstater

Jonathan, som fikk 2,57 millioner færre stemmer enn Buhari, ba om at alle eventuelle uoverensstemmelser i forbindelse med valget avgjøres i retten.

– Ingen enkeltpersons ambisjoner er verdt noen nigerianers blod. Enhet, stabilitet og framgang i vårt kjære land er viktigere enn noe annet, sa han.

Buhari vant overlegent med seier i 20 delstater, mens Jonathan tok 15 delstater pluss hovedstaden. Den siste delstaten som ble talt opp, var Borno i nord som har vært hardt rammet av herjingene til Boko Haram. Der fikk Buhari 94 prosent.

Feiring og jubel

Vill feiring brøt ut ved hovedkvarterene til partiet til Buhari, All Progressives' Congress (ANC) i byer over hele det muslimskdominerte Nord-Nigeria da resultatet var klart. I Kano i nord strømmet tusener av jublende Buhari-tilhengere ut i gatene.

Men Jonathan sa at det ikke var noen grunn til å sørge i hans People's Democratic Party, som har styrt Nigeria i 16 år siden militærstyret falt i 1999.

– I dag har PDP grunn til å feire, ikke å sørge, fordi vi har gitt landet demokratisk frihet, åpenhet, økonomisk vekst og frie, rettferdige valg i arv, sa han.

Buhari sa Jonathan har vært en verdig motstander i valgkampen.

– Vi har vist verden at vi er et folk som har omfavnet demokratiet. Vi har lagt enpartistaten bak oss, sa Buhari.

Nedslått og forarget

Men Jonathans tilhengere i de oljerike områdene i sør var nedslått, og noen av dem var forarget.

– Goodluck er en dum mann som innrømmer nederlag, en skuffelse for Nigeria, sa en servitrise i oljebyen Port Harcourt.

Etter at han selv tok makten i et militærkupp for 30 år siden, ble Buhari den første nigerianer som beseirer en sittende president gjennom valg.

Men dermed blir han president i Afrikas rikeste og mest folkerike land, som også er et av kontinentets mest turbulente demokratier.

Utfordringer

Hans største utfordring blir å hanskes med det brutale opprøret til den ekstremistiske Boko Haram-bevegelsen som herjer i store deler av det nordlige Nigeria.

Han har tidligere gjort det klart at han som muslim er sterkt imot Boko Haram og har til hensikt å knuse dem militært.

Men han har også en jobb å gjøre med å bygge broer i det store landet med 170 millioner innbyggere over dype splittelser langs religiøse, etniske og regionale skillelinjer.

Han må også takle fallet i oljeprisen som rammer den oljeavhengige økonomien hardt.

 

Les også: Arving til en av USAs største formuer funnet død

Her kan 176 leiligheter bli solgt for langt under markedspris

Asia i dag: Skjuler 2500 milliarder i hjemmene

Nå kan du gjøre hyttekupp i fjellet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.