Alle selskaper som driver med olje og gass bør se til Iran, oppfordrer daglig leder Ramin Rabii i det iranske investeringsfirmaet Turquoise Partners. Han mener en atomavtale vil åpne landet for utenlandske investorer.

– Iran har verdens største energireserver dersom du tar olje og naturgass under ett. Alle multinasjonale oljeselskaper, inkludert Statoil, må være på plass i Iran den dagen de kan operere på lovlig vis, skriver Rabii i en epost til DN.

Iran er verdens fjerde største oljeprodusent, og har verdens største gassreserver, ifølge oljeselskapet BPs statistikk. Rundt 90 prosent av alle utenlandske investeringer i det iranske markedet går gjennom Turquoise Partners, ifølge selskapet.

Dialog med Iran

Striden om Irans atomprogram førte til at Statoil og andre internasjonale selskaper trakk seg fra byggingen av olje- og gassfeltene South Pars, Anaran og Khoramabad.

– Iran er et land med betydelige forekomster, men vi forholder oss til sanksjonene og har i dag ingen aktivitet i landet. Vi ønsker ikke å spekulere i hva som blir utfallet av sanksjonsregimet mot Iran, sier Knut Rostad, talsmann for internasjonale operasjoner i Statoil.

- Vi har løpende dialog med myndighetene i Iran og Norge, sier Knut Rostad i Statoil.
- Vi har løpende dialog med myndighetene i Iran og Norge, sier Knut Rostad i Statoil.
Sommeren 2013 ble Teheran-kontoret offisielt stengt, men selskapet sliter fortsatt med å overføre utestående beløp via finansinstitusjoner til tidligere ansatte på grunn av sanksjonene.

– Vi følger situasjonen løpende, og har dialog med både norske og iranske myndigheter, sier Rostad.

I Statoils årlige rapport til amerikanske myndigheter står det at selskapet tar høyde for at problemene knyttet til disse forpliktelsene vil fortsette en god stund fremover. USAs sanksjoner mot Iran gjør det ulovlig for utenlandske selskaper å investere i Iran.

– Mesteparten av statistikken over Irans reserver er fra tiår gamle funn basert på gammel teknologi. Ved hjelp av moderne teknologi er jeg overbevist om at det er enda mer olje- og gassreserver som bare venter på å bli funnet, skriver Rabii.

Lavere oljepris

En atomavtale med Iran vil bety mer olje ut i markedet. Et fat nordsjøolje endte på 56,52 dollar mandag. Oljeprisen har falt over 50 prosent siden ifjor sommer.

Dersom sanksjonene mot Iran oppheves, kan Iran øke eksporten med én million fat per dag, ifølge Bijan Namdar Zanganeh, Irans oljeminister.

Den britiske storbanken Barclays rapporterer i en fersk analyse at andre kvartal vil bli årets svakeste periode for oljeprisen, blant annet på grunn av de væpnede konfliktene i Midtøsten, som Jemen, Syria og Nord-Irak.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.