Opposisjonspartiet får 21,1 prosent ifølge den finske kringkasteren Yles prognoser.

– Jeg er veldig fornøyd med dette resultatet, det ser veldig bra ut. Dette utgjør rundt sju prosentpoeng mer enn vi fikk ved forrige valg, sa Centerparti-leder Juha Sipilä til Yle søndag kveld.

Rundt halvannen time etter at de første resultatene ble gjort kjent, erklærte sittende statsminister Alexander Stubb fra Samlingspartiet nederlag.

– Det ser ut som Centerpartiet har vunnet. Gratulerer, sa Stubb.

Utfallet ble dermed slik meningsmålingene hadde antydet flere uker før valget.

Erklærte ikke seier

Sipilä ønsket imidlertid ikke å ta seieren på forskudd søndag kveld. På spørsmål fra Yle om han var overbevist om at han blir landets neste statsminister, svarte han:

– Ikke ennå. Jeg er en pessimist, og jeg vil ikke bli skuffet.

Nesten en tredel av de 4,5 millioner stemmeberettigede hadde forhåndsstemt. Valgdeltakelsen var på rundt 70 prosent, omtrent likt som ved forrige valg.

Samlingspartiet fikk 18 prosent av stemmene, ifølge prognosene, mens regjeringspartner Socialdemokraterna fikk 17,4 prosent. Det høyrepopulistiske partiet Sannfinnene fikk på sin side 16,8 prosent av stemmene.

Koalisjon

Valgvinneres første oppgave blir å sette sammen en koalisjonsregjering. Hvem som får bli med i denne, er imidlertid uklart.

– Tradisjonen i Finland er at det nest største og største partiet danner grunnlaget for en regjering, men dette er slett ikke sikkert, sier statsviter ved Åbo Akademi, Åsa von Schoultz, til TT.

Sipilä ønsket heller ikke i forkant av valget å røpe hvem han vil samarbeide med, men har gjort det klart at han ikke ønsker en samlingsregjering med like mange partier som i dag. Fire partier utgjør nå den sittende regjeringen, mens to partier trakk seg tidligere.

Nykommer

IT-gründeren og millionæren Sipilä er en nykommer i rikspolitikken. I 2011 ble han valgt inn i Riksdagen, og året etter ble han partileder.

53-åringen har lovet å få økonomien i Finland tilbake på riktig spor etter tre år med økonomisk tilbakegang. Landet er preget av stagnert vekst, fallende konkurransedyktighet og mislykkede reformer.

– Vårt land fortjener bedre. Politikken må igjen få et klima preget av tillit, skrev Sipilä på sin blogg lørdag.

Den politiske analytikeren Torbjörn Kevin synes det er litt vanskelig å karakterisere Sipilä som politiker.

– Han er uerfaren. Han har ingen større språkkunnskaper, og han vil måtte jobbe veldig mye med å få en posisjon i EU og Europa. Vi vet lite om ham, annet enn at han prøver å framstå som et nytt alternativ, sa Kevin til NTB tidligere i uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.