Russland tegnet i 2011 kontrakt med Frankrike om kjøp av to hangarskip i Mistral-klassen til en verdi av drøyt 10 milliarder kroner.

De to hangarskipene kan frakte helikoptre, landgangsfartøy og hundrevis av soldater, og det første skulle etter planen ha blitt levert i fjor høst, mens det andre skulle ha vært levert i år.

Russlands annektering av Krim-halvøya og støtte til separatister i Øst-Ukraina har imidlertid fått Frankrike til å stanse leveringen av de to skipene.

Forventer

Russlands viseforsvarsminister Jurij Borisov slo i november i fjor fast at ledelsen i Moskva forventer at Frankrike holder sin del av kontrakten, men noe skip er ennå ikke levert.

President Vladimir Putin sa i forrige uke at forskuddet for de to hangarskipene må tilbakebetales, men Russland kan også komme til å kreve kompensasjon for kontraktsbrudd.

– Det er selvsagt et dårlig tegn når skip ikke blir levert i henhold til kontrakten, men det har ingen betydning når det gjelder styrken til vårt forsvar, sa Putin.

Må finne utvei

President François Hollande bekreftet i et intervju søndag at Frankrike nå er i forhandlinger med Russland om de to skipene.

– Dette er fortsatt gjenstand for diskusjoner. Vi forhandler og må finne en vei ut av denne krisen, sa Hollande til Canal Plus.

Hvilket utfall striden får, er fortsatt uklart. Dersom Frankrike leverer de to hangarskipene, vil de få massiv kritikk fra EU og USA. Dersom de bryter kontrakten, vil de trolig måtte betale en stor bot for kontraktsbrudd.

Fredag møtes Hollande og Putin i Armenia, og det er ventet at de der vil bli enige om en løsning. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.