China Securities Regulatory Commission (CSRC), som blant annet overser det kinesiske aksjemarkedet, sendte sjokkbølger gjennom vestlige aksjemarkeder på fredag da de kom med nye reguleringer og innstramming på marginhandel av aksjer.

Dow Jones-indeksen i USA stupte med nesten 300 poeng som en reaksjon.

Oppfordrer til shorthandel

Analytikere mener endringene er et forsøk på å hindre spekulasjon i kinesiske aksjer og at det skal bli vanskeligere å lånefinansiere aksjekjøp.

I helgen måtte CSRC forklare at tiltaket ikke er et forsøk på å stoppe spekulasjon i aksjer, men tilrettelegge for enklere «shorthandel» av aksjekjøp og redusere risikoen i aksjemarkedet.

Å «shorte aksjer» innebærer å selge aksjer en ikke eier, for senere å kjøpe tilbake aksjene. Dette er svært vanlig ved vestlige markeder, men i Kina har det vært vanskelig å få låne aksjer til formålet.

- De siste fem årene har marginhandel økt raskt i Kina mens shorthandel med lånte aksjer har hatt en langt svakere vekst. Shorting er en vanlig og viktig mekanisme i modne aksjemarkeder. Det reduserer svingninger i markedet, gir bedre prising av aksjer og sikrer mot markedsrisiko, sier pressetalsmann Deng Ke hos CSRC til China Daily.

I gjennomsnitt er det åpnet 109.000 nye verdipapirkontoer for aksjekjøp hver dag i Kina siden begynnelsen av mars.

- Enkelte investorer mangler en forståelse av aksjemarkedet og markedsrisikoen. Jeg ønsker å minne småinvestorer på om at de må være rasjonelle når de investerer, og alltid behandle markedet med ærefrykt, sier han.

Bekymret over risiko

Investorer tolker tiltaket som en nedkjøling for å hindre at det allerede glødende aksjemarkedet fortsetter oppgangen. Dette tilbakevises av CSRC.

- Det er en feiltolkning å mene at dette er en innstramming, sier Deng.

Internasjonale finansinstitusjoner har i flere måneder beskrevet Shanghai-børsen som en boble med høye verdivurderinger av aksjer – spesielt for teknologisektoren.

- På lang sikt er det fortsatt optimisme, men det er et behov for å bekymre seg over risikoen på dette stadiet. Det er mer shorting, men spesielt nye investorer bør være vare. Kostnaden for å komme seg inn på markedet er høy og det betyr at risikoen er større, sier analytiker Zhu Zhenxin hos Minsheng Securities Research Institute til The Australian.

Kinesisk aksjerally

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har fortsatt oppgangen på mandag og mye tyder på at rekordene fra i forrige uke vil bli slått. På fredag ble det omsatt aksjer for nesten 2000 milliarder kroner (1530 milliarder yuan).

Utenlandske investorer eier under én prosent av kinesiske aksjer. Småinvestorer står for rundt 80 prosent av omsetningen ved børsene i Shanghai og Shenzhen. MarketWatch skriver det er en bevisst kampanje fra myndighetene om at småinvestorer plasserer mer penger i aksjer.

Kinesiske selskaper utnytter interessen for aksjer til å la seg børsnotere. I første kvartal gjennomførte 70 kinesiske selskaper emisjoner og påfølgende børsnoteringer. Alle hadde en kursoppgang på første handelsdag på over 44 prosent – det maksimalt tillatte.

Ifølge revisjonsselskapet E&Y (tidligere Ernst & Young) har den gjennomsnittlige kursoppgangen for nye selskaper ved de kinesiske børsene vært på rundt 200 prosent i år.

Markedene

Det er nedgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene ved begynnelsen av uken. Unntaket er Shanghai-børsen, hvor investorer prøver å tolke myndighetenes siste innspill.

Reservekravet til storbankene ble redusert i helgen med ett prosentpoeng – det andre kuttet på to måneder. Dette skal i teorien frigjøre midler fra bankene som kan benyttes til utlån. Anslagene ligger på rundt 1500 milliarder kroner ekstra i ny kreditt.

- Kuttet var et forsøk på å stabilisere markedet etter at myndighetene på fredag begynte å slå ned på marginhandel av aksjer. Kuttet i reservekravet var høyere enn forventet, sier investeringsdirektør Catherine Yeung hos Fidelity Worldwide Investment til CNBC Asia.

Eiendomsprisene fortsetter å falle i de fleste kinesiske storbyene, men bunnen kan være nådd. Prisene falt i 49 av de 70 største byene i mars. I februar opplevde 66 byer et prisfall sammenlignet med samme måned i fjor.

Prisene falt i gjennomsnitt med 6,4 prosent, ifølge beregninger foretatt av Financial Times. Myndighetene har gjort det enklere for investorer å kjøpe leiligheter med blant annet lavere egenkapitalkrav og mulighet til å selge eiendom uten å betale en særskatt.

I Japan starter resultatsesongen denne uken etter at regnskapsåret ble avsluttet for knappe tre uker siden. Bilprodusentene forventes å legge frem rekordresultater – ledet av Toyota, Nissan og Mazda.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no