Over 900 migranter fryktes omkommet etter at en overlesset båt på vei mot Europa kantret utenfor kysten av Libya i helga.

EU vurderer å samle stats- og regjeringssjefene til et hastetoppmøte som følge av ulykken, som er den siste i en rekke. Fortsatt står mange migranter i Libya og venter på å prøve den farlige overfarten.

– Igjen og igjen

– Jeg følte det var vårt moralske ansvar å konsentrere ansvaret som europeere for å unngå at slike tragedier skjer igjen og igjen, sier utenrikssjef Mogherini etter å ha satt Middelhavet på dagsordenen for mandagens utenriksministermøte i Luxembourg.

EU har et mindre patruljeringsoppdrag i Middelhavet, men det blir kalt håpløst utilstrekkelig av hjelpeorganisasjonene. Unionen skal nå være i ferd med å vurdere en redningsoperasjon i stor skala.

– Handler om rykte

Det handler om EUs rykte, sier den italienske utenriksministeren om situasjonen i Middelhavet.

– Jeg er trygg på at EU vil forstå at det er ryktet vårt det er snakk om, sier utenriksminister Paolo Gentiloni på vei inn til utenriksministermøte i Luxembourg mandag.

– Dette er en europeisk krisesituasjon, ikke en italiensk. Dette krever et europeisk svar, sier han og vil ha styrket europeisk innsats på sjøen, i mottakssentrene for migrantene på europeisk side og mot menneskesmuglerne som nå tjener store summer på strømmen av migranter som vil over til Europa.

– Spørsmål om solidaritet

Den svenske regjeringen ber EU-land ta imot flere flyktninger.

– Vi møtes på bakgrunn av en katastrofe, enda en gang, konstaterer utenriksminister Margot Wallström mandag på vei inn til hastemøtet.

–  Det er et spørsmål om solidaritet i EU-kretsen og blant medlemslandene. Sverige tar inn en urimelig stor andel av både kvoteflyktninger og dem som flyr inn fra blant andre Syria, sier hun.

Wallström sier hun håper det vil bli diskutert på hastemøtet om andre EU-land kan være med å ta imot flyktninger.

– Man kan jo ikke sitte her og bruke masse vakre ord og siden ikke leve opp til det når spørsmålene kommer, sier den svenske utenriksministeren.

Ankom med lik

Et italiensk redningsfartøy ankom mandag morgen Malta med likene av 24 flyktninger fra det som kan være en av de alvorligste båttragediene i Middelhavet.

Redningsfartøyet har også 28 overlevende om bord. Disse ventes å bli tatt med videre til Italia.

Mange flere fryktes omkommet. Selv om et nøyaktig tall på hvor mange som var om bord trolig aldri vil bli kjent, har én overlevende fortalt at det var 950 mennesker om bord i båten som kantret utenfor den italienske øya Lampedusa lørdag.

- Kan ikke fortsette

En tjenestemann i Maltas redningsoperasjon sier til journalister mandag at en patruljebåt har funnet en livvest og private eiendeler.

- Dette kan ikke fortsette, sier Maltas statsminister Joseph Muscat til avisen Times of Malta.

Muscat forventes å møte sin italienske motpart Matteo Renzi i Roma senere mandag for å diskutere hendelsen, som igjen har satt søkelys på hva EU kan gjøre for å forhindre flyktningkatastrofen i Middelhavet, der trolig over 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet hittil i år.

Les også:
Forsker: Slik kan vi avdekke en norsk boligboble
Rema presses av prisnedgang
Godtegründer beklager konkurser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.