– Den norske reaksjonen på besøket er overraskende, uforklarlig og absurd. Svalbard-traktaten sikrer fri tilgang til øygruppen for borgere fra alle land som har signert denne, og de ensidige sanksjonene fra Norge tilsidesetter ikke Svalbard-traktaten og er derfor irrelevante i denne saken, sier Aleksandr Lukasjevitsj i det russiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Besøket brøt heller ingen norske lover, noe norske myndigheter har erkjent, la han til.

Rogozin er erklært ikke ønsket i EU og heller ikke i Norge fordi han har vært en aktiv deltaker i å oppfordre til folkerettsbrudd i Ukraina og på Krim.

Lørdag publiserte Rogozin bilder av seg selv på øya og la ut mer eller mindre hånende utsagn på Twitter. I UD tror man at Rogozin kom til Svalbard direkte fra Russland med et charterfly før han dro videre til Nordpolen.

Svalbard er åpent for alle, og alle kan reise dit, selv uten visum. Norge har imidlertid gitt klar beskjed til russiske myndigheter at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard.

Les også:
Forsker: Slik kan vi avdekke en norsk boligboble
Rema presses av prisnedgang
Godtegründer beklager konkurser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.