I India starter den viktige monsunen vanligvis i månedsskiftet mai/juni. Denne perioden av året er vanligvis tørr og perfekt for innhøsting av blant annet bomull, som ikke tåler nedbør.

Store mengder regn og hagl har ødelagt store avlinger på den indiske landsbygden den siste måneden. I delstaten Maharashtra har uværet ødelagt avlinger for over én milliard kroner. Dette kommer etter at fjoråret var dominert av tørke.

Havnet i gjeldstrøbbel

Sandeep Shinde hadde ikke klart å tjene penger fra bomullsavlingen på tre år og hadde opparbeidet seg en stor gjeld. Da regnstormene kom i mars, begikk han selvmord.

– Nå har jeg ikke råd til å kjøpe melk til barna, sier enken Sandeep Shobha til Times of India.

Langs det såkalte bomullsbeltet i India i Vidarbha i den østlige delen av delstaten har over 300 bønder begått selvmord hittil i år, ifølge indiske medier. I hele India er det meldt om over 600 selvmord hos gjeldsrammede bønder siden nyttår.

– Min sønn forsøkte alt. Nye typer avlinger, ulike typer kunstgjødsel og kjemikalier. Han lånte penger for å fortsette, men til slutt tror jeg ikke han klarte mer, sier Ramprasad Kashinath Mule til Economic Times, om sønnen som begikk selvmord i mars.

For fire år siden lå bomullsprisen på 2,3 dollar for ett pund (0,45 kilo). Sist fredag var prisen på 61 cent på verdensmarkedet. Dette er 30 prosent under produksjonskostnaden hos indiske bomullsbønder, som ikke har moderne utstyr til produksjon eller innhøsting.

– Landbrukskrisen er noe vi arvet. Vi har lansert tiltak som snart vil ha en effekt, sier delstatens landbruksminister Eknath Khadse til Times of India.

Bøndene etterlyser tiltak og penger fra staten. Det sitter langt inne. Statsminister Narendra Modi har foreslått at staten overtar og sletter gjeld de har påført seg fra lånehaier.

Mens politikerne legger skylden på forgjengerne, mener eksperter at de uvanlige værfenomenene i India skyldes klimaendringer.

– Sen start på regntiden og kortere varighet, kombinert med lange perioder uten regn før det plutselig kommer haglstormer, tyder på klimaendringer. Ifjor hadde vi 53 prosent av gjennomsnittlig nedbør, sier landbrukssjef Umakant Dangat til Times of India.

Ifølge Global Climate Risk Index var India det tredje hardest rammede landet av ekstremvær i 2013.

Overproduksjon

I Sør-Thailand, Malaysia og deler av Indonesia er store gummi- og palmeoljeplantasjer en viktig industri. Prisen på rågummi har falt med 73 prosent på fire år, og palmeoljeprisen er mer enn halvert. Nyplanting som ble igangsatt for ti år siden, da prisene var på vei opp, er først nå i ferd med å gi avlinger. Resultatet er massiv overproduksjon. Myndighetene har foretatt oppkjøp av gummi fra bønder til priser som ligger høyere enn markedsprisene

– Thailand skyver problemene foran seg. Dette er et marked hvor kapasiteten må reduseres og ikke gis oppmuntring til å øke den, sier leder får råvarehandel hos Macquarie til Bloomberg News.

Les også:

Dette kan bli siste utvei for Hellas  

Knuser tre «sparemyter»

Avtalte å selge Tesla til Google  

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.