Det er ti år siden planene om å etablere en ny type handelsavtale ble lagt. Trans-Pacific Partnership (TPP) skal sørge for at medlemslandene holder seg til en høyere standard. Dette vil gjøre det umulig for Kina å vurdere medlemskap – noe de selv mener er hele hensikten.

Kina har lansert en konkurrerende handelsgruppering hvor hovedformålet er økt handel.

Avtale nært forestående

Det har gått svært tregt med forhandlingene for å etablere TPP. Totalt 11 land har kjørt forhandlinger, men de fleste har ventet på at de to største landene – USA og Japan – skal bli enige. De to økonomiske stormaktene utgjør rundt 80 prosent av størrelsen på TPP.

De siste dagene har forhandlingene pågått døgnet rundt. Dette skjer i håp om at president Barack Obama og Japans statsminister Shinzo Abe kan inngå en foreløpig avtale når Abe avlegger USA et offisielt besøk i neste uke.

- Vi tror en avtale mellom Japan og USA er nært forestående, men vi håper på flere fremskritt. Det ville ha vært bra hvis vi kan få til en avtale under besøket. Men når du skal bestige et høyt fjell er alltid de siste skrittene de vanskeligste. Til syvende og sist er det opp til begge land med å foreta politiske beslutninger, sier Abe til Wall Street Journal.

USAs handelsrepresentant Michael Froman satt i forhandlinger frem til grytidlig tirsdag morgen i Tokyo. Han sa at de har nådd «nivå ni av ti». Hva som gjenstår er uenighet rundt import av amerikansk ris til Japan og tariffer på japanske bildeler i USA.

Ifølge japanske medier skal forhandlingene fortsette i USA om noen dager i håp om å få på plass en avtale for Abe lander i Washington DC i begynnelsen av neste uke. Froman har reist tilbake til USA.

Politisk enighet

De 12 planlagte medlemslandene i Stillehavsgruppen TPP utgjør rundt 40 prosent av verdenshandelen. Singapore, Malaysia, Vietnam og Australia er med i den opprinnelige gruppen sammen med Peru og Chile.

- TPP-forhandlingene har fremgang. Vi er innenfor rekkevidde av en avtale, men nå dreier det seg om å få på plass det siste. Alle de politiske lederne i landene er fast bestemt på å få på plass en avtale i år. Dette er en imponerende handelsavtale – ikke bare når det gjelder handelsbetingelser, men for miljø og arbeidsplasser, sa USAs viseutenriksminister Danny Russel hos Council on Foreign Relations på mandag.

For USAs president er det viktig å få på plass en avtale i løpet av de neste månedene – før presidentvalgkampen starter for fullt. Det er inngått enighet mellom begge partier i Kongressen som gjør at en avtale kan godkjennes raskt.

- Heldigvis har den amerikanske kongressen jobbet for å få gjennom en handelsavtale. Hvis forhandlingene lykkes vil dette bli mye enklere. Det er alltid mange fallgruver på slutten av forhandlingene, så det overrasker meg ikke at dette skjer i innspurten, sier sjeføkonom Robert Feldman hos Morgan Stanley MUFG Securities til Bloomberg News.

Dystert for Kina

Det er økende pessimisme hos noen av de største børsnoterte selskapene i Kina, ifølge MNI China Business Indicator. Nøkkelindikatoren falt til under 50-nivået i april – fra 52,2 i mars. En måling under 50 viser at det er flere som er pessimistiske for utsiktene enn optimistiske.

«Vårt panel var entydig pessimistiske i april og maler et dystert bilde av utsiktene for en vekst på kort sikt. Tiltak igangsatt av myndighetene vil ta tid før det gir resultater. Nedgangen i sentimentet tyder på at ytterligere tiltak og støtte vil være nødvendig», heter det i rapporten som kom på tirsdag.

Den økonomiske veksten i første kvartal var den laveste siden finanskrisen i 2009 og for hele året forventes det at veksten vil bli den laveste på nesten et kvart århundre.

«Det er utfordrende å oppnå en balanse mellom målet om en økonomisk vekst på syv prosent og gjennomføre reformer. Den gode nyheten er at det er få tegn på at myndighetene utsetter reformagendaen», konkluderer MNI, som er et datterselskap av Deutsche Börse.

Markedene

Optimismen fra mandagens oppgang i USA har spredd seg til Asia. Investorer har fordøyd helgens nye tiltak fra Kina som har som mål å øke utlånsaktiviteten fra bankene og stabilisere den økonomiske veksten på rundt syv prosent for 2015.

- Den kinesiske pengepolitikken har vært for mye basert på internasjonale standarder. Kuttet i reservekravet korrigerer dette til en viss grad. Vi forventer mer av dette i inneværende kvartal, sier analysedirektør Uwe Parpart hos Reorient Financial Markets til CNBC Asia.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen er fordoblet det siste året.

- Kinesiske myndigheter ser ut til å være bekymret for at aksjemarkedene stiger til tross for svak underleggende vekst i økonomien. Vi kan forvente flere tiltak, sier global strateg Hirokazu Kabeya hos Daiwa Securities til Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no