– Fremskrittene er så langt ikke store nok til å nå en konklusjon på dette euromøtet, sa EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis før de 19 landene i valutasamarbeidet møttes i Riga fredag.

De andre eurolandene kommer ikke til å betale ut flere krisemidler til Aten før de mener grekerne innfrir kravene deres til økonomisk reform. Det går for seint, er budskapet som stadig gjentas overfor den greske regjeringen.

Frist

Den greske statskassa er bunnskrapt, og grekerne trenger tilgang til nye midler både til låneavdrag og offentlige lønninger og pensjoner. Tidligere har utgangen av april vært satt som frist for når en enighet måtte foreligge, men dagene går nå fort for grekerne.

– Det er en jobb å gjøre før eurogruppen kan ta en avgjørelse, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem til pressen i Riga.

– De vet at tiden renner ut, sier han og understreker at «april er ikke over ennå».

Det neste euromøtet er planlagt 11. mai, og signalene er at grekerne kan holde det flytende i noen uker til.

– Ikke uoverkommelig

Den venstreorienterte regjeringen i Aten mener fortsatt en løsning er mulig.

– Punktene det er uenighet om nå, er ikke uoverkommelige, siterer nyhetsbyrået Reuters fra den greske finansministeren Yanis Varoufakis' blogg.

Han skriver at regjeringen «ivrer for» endringer i pensjonssystemet, visse privatiseringer og kamp mot skatteunndragelse. Men statsminister Alexis Tsipras har også gitt europartnerne en advarsel om at grekerne mener de har gått med på mange nok kompromisser.

Kamp mot de europeiske kravene om sparing og kutt er det viktigste valgløftet til Tsipras Syriza-parti.

Venter

Gjeldstyngede Hellas har holdt økonomien flytende på kriselån verdt i alt 240 milliarder euro fra EU og IMF siden 2010. Det er de siste 7,2 milliardene Aten nå venter på utbetaling av.

Den europeiske delen av kriselånene utløper imidlertid i juni, og uten enighet innen den tid risikerer grekerne ingen utbetaling i det hele tatt.

Om Hellas da begynner å misligholde gjeld, kan det i ytterste konsekvens presse landet ut av eurosonen. Hellas skylder i alt over 315 milliarder euro, over 2.670 milliarder kroner etter dagens kurs.

Les også:
- Det er veldig lett å tjene penger
Norwegian risikerer politianmeldelse
Her er det oppdaget et gigantisk basseng med magma (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.