–Det var kaldt i natt, mye regn og vind. Forferdelig.

Nima Nuru Sherpa (25) forteller over telefon. Han bor i Nepals hovedstad Katmandu når han ikke bygger trapper og stier av naturstein i Norge, omtrent hvert sommerhalvår. I september ifjor gjestet han NRK-programmet Lindmo og fortalte om arbeidet som har bidratt økonomisk til å bygge opp sherpaens hjembygd i Himalaya.

Nå bor han i telt i en park sammen med sin bestemor Pasang Diki Sherpa (81), som begynner å bli syk av å bo ute.

Da det kraftige jordskjelvet rystet Nepal og nabolandene lørdag, var 25-åringen hjemme og så på tv.

– Da det begynte å riste, løp jeg inn på kjøkkenet og la meg under bordet. Jeg husker jeg tenkte at nå dør jeg. Så hørte jeg huseieren rope at jeg måtte komme meg ut. Der sto folk og gråt, mange ropte. Jeg kunne ikke tro det, sier han.

Huset hans står fremdeles, men faren for flere etterskjelv, samt at bygningen kan være skadet, gjør at han holder seg utendørs.

Tusenvis bor i telt i frykt for nye skjelv. Her har noen søkt tilflukt ved hærens paviljong i Tundikhel i Katmandu. Foto: Pratap Thapa, Xinhua/NTB Scanpix
Tusenvis bor i telt i frykt for nye skjelv. Her har noen søkt tilflukt ved hærens paviljong i Tundikhel i Katmandu. Foto: Pratap Thapa, Xinhua/NTB Scanpix (Foto: SipaUSA)

Desperate folkemengder gjør at noen ser sitt snitt til å tjene noen ekstra rupier. En vannflaske som før kostet 20 rupier, er nå oppe i 50, cirka fire norske kroner.

Les også: - Nepal bør lære av Thailand

Måtte stoppe produksjonen

Statkraft er største eier i et vannkraftverk noen kilometer utenfor Katmandu. Nå er det full stopp i produksjonen.

– Kraftverket vårt er og har hele tiden vært klart til å produsere strøm, men som følge av skader på strømnettet er vi anmodet om å ikke produsere, sier Lars Magnus Günther, kommunikasjonsrådgiver i Statkraft.

Statkraft har hatt virksomhet i Nepal i 20 år, og kraftverket Khimti forsyner opp mot 20 prosent av Nepals befolkning med strøm.

Selskapet kan foreløpig ikke anslå eventuelle økonomiske konsekvenser av jordskjelvet.

– De økonomiske konsekvensene vil avhenge av hvor fort myndighetene klarer å få strømnettet til å fungere igjen. Vi vet det jobbes på spreng med å få reetablert strømforsyningen, noe som er svært viktig både for hjelpearbeidet og vannforsyningen i Katmandu, som i stor grad er avhengig av elektrisk drevne pumper, sier Günther.

De rundt 35 Statkraft-ansatte i Nepal skal være i god behold, og de materielle skadene på kraftanlegget og kontoret i Katmandu er ifølge Günther minimale.

Les også: Jobber for strøm til ofrene

Mistet en venn

Jordskjelvet er det kraftigste i Nepal siden 1934 og nesten 4000 mennesker var bekreftet omkommet mandag ettermiddag. Nuru Sherpa vet at en av vennene hans omkom som følge av et snøskred på Mount Everest, der han jobbet med en ekspedisjon.

– Huset som var nytt ifjor har fått store skader, sier 25-åringen om foreldrenes hjem.

De bor ikke langt unna verdens høyeste fjell, nærmere bestemt i landbyen Khunde på 3800 meters høyde. Gjestehuset de eier og driver her ble hardt skadet av jordskjelvet.

– De bor nå ute i telt, som meg, men i snø og kulde, sier han.

Selv forbereder han seg til flere netter utendørs.

– Sist det var et så kraftig jordskjelv, bodde folk ute en uke. Da var antallet døde oppe i 40.000, sier han.

Les hele avisen

 

Les også på DN.no:

- Vil koste fem milliarder dollar å bygge opp igjen Nepal

Etterskjelvene kan fortsette i lang tid

- 52 stykker meldt seg for å reise til Nepal

Google-topp død i jordskjelvet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.