«Med personbyttet kan det nå være håp om å få fortgang i forhandlingene, som sies å være svært personavhengige. Kanskje er det da lov å håpe på at Hellas og kreditorene raskere kan komme frem til konkrete løsninger», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Representanter for eurosonen sa mandag at de er oppmuntret av at den greske statsministeren Alexis Tsipras ommøblerte sitt forhandlingsteam, og satte den frittalende finansminister Yanis Varoufakis på sidelinjen, skriver Financial Times.

Statsministeren fjernet Varoufakis' håndplukkede forhandlingsleder, Nikos Theocarakis, og ga ansvaret for ledelsen av det nye forhandlingsteamet til et medlem av sin egen indre krets.

Ny forhandlingsleder

Oppnevningen av George Chouliarakis som ny forhandlingsleder møtes med spesiell velvilje av eurosonerepresentantene. Chouliarakis har også tidligere hatt denne rollen.

Chouliarakis vendte tidligere i år tilbake til Aten, etter å ha undervist i økonomi ved Manchester-universitetet. En eurosonerepresentant som deltar i forhandlingene sier til FT at Chouliarakis betraktes som «mer konstruktiv» og «lysår» mer fortrolig med forhandlingstemaene enn det Theocarakis er.

Finansminister Varoufakis beholder sin plass i regjeringen. Viseutenriksministeren for økonomiske saker, Euclid Tsakalotos, som også skal stå statsminister Tsipras nær, er imidlertid oppnevnt som koordinator for det nye teamet.

Dette trekket betraktes som et forsøk på å skjerme det nye forhandlingsteamet fra Varoufakis.

- Gresk konkurs et nederlag for Europa

Statsminister Alexis Tsipras og Angela Merkel hadde en telefonsamtale søndag kveld, og mandag kveld sa Tsipras at Angela Merkel ønsker å finne en løsning for Hellas og at hun ser på en gresk konkurs som et nederlag for Europa.

Handelsbanken fremholder at vingeklippingen av Varoufakis kommer kort tid etter at to greske meningsmålinger i helgen viste at støtten til den steile greske holdningen overfor IMF og EU svikter.

Den norske kronen ble styrket på bred basis i mandagens handel. Størst utslag ble det mot japanske yen, med 0,9 prosent, mens kronen ble 0,5 prosent sterkere mot euro i løpet av dagen.

Styrket norsk krone

DNB Markets skriver at det ikke var noen åpenbare drivere bak styrkingen. Oljeprisen falt med rundt 1 dollar fatet i løpet av gårsdagen og spotprisen ligger rundt 62 dollar per fat.

Kronen er tirsdag morgen svekket med om lag halvannen øre mot euro, til 8,4045, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen svekket med vel én øre i samme tidsrom, til 7,7277.

Euro er i morgentimene litt svekket mot dollar til 1,0875 dollar, etter å ha sluttet på 1,0901 dollar i New York mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,416 prosent, mot 1,396 prosent fredag.

DAGENS VIKTIGSTE NØKKELTALL/BEGIVENHETER:

============================================================

- Sverige (09:00), Forbrukertillit, april

- Sverige (09:30), Detaljhandel, mars

- Norge (10:00), Konjunkturbarometeret, 1. kv

- UK (10:30), BNP foreløpig, 1. kv

- USA (15:00), S&P/Case-Shiller-boligprisindeks, februar

- USA (16:00), Forbrukertillit, april

Les også: Nye forhandlere i Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.