Containerskipet MV Maersk Tigris ble stanset tirsdag ettermiddag idet det var på vei fra Saudi-Arabia til De forente arabiske emirater.

Før bordingen ble det skutt varselskudd mot skipet fra en iransk patruljebåt, ifølge amerikanske tjenestemenn. De omtaler episoden som upassende og provoserende, og USA har sendt destroyeren USS Farragut og et overvåkingsfly til området for å overvåke situasjonen.

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Arabiya fikk skipet ordre om å seile mot den iranske havnen Bandar Abbas.

Urolig for mannskap

Skipet har et mannskap på 24 hvorav de fleste er fra Øst-Europa og Asia, opplyser det danske shippingselskapet Mærsk, som leier skipet fra Rickmers Ship Management.

Det er ingen dansker om bord, opplyser selskapet til Ritzau. Skipet er registrert på Marshalløyene. En talsmann for Rickmers Group uttalte tirsdag kveld at han er bekymret for mannskapet.

– Vi er bekymret for mannskapet. Vi er i kontakt med internasjonale myndigheter. Vi vet ennå ikke hvorfor iranerne har stanset skipet, sier Cor Radings til dansk TV2.

– Jeg har ikke opplevd noe lignende før. Skipet var på en helt normal kommersiell rute fra Saudi-Arabia til De forente arabiske emirater, sier han.

– I iransk farvann

Ifølge en melding fra det iranske nyhetsbyrået Fars ble skipet stanset fordi det befant seg i iransk farvann. Den iranske marinen aksjonerte mot skipet etter å ha fått ordre fra iranske havnemyndigheter, melder nyhetsbyråets engelske utgave.

Pentagons talsmann Steve Warren sier at skipet ble tvunget til å seile «dypere inn i iransk farvann». Skipet forsøkte først å overse ordren, men da det ble skutt varselskudd mot skipets baug, var det nødt til å stanse, ifølge Warren, som også understreker at skipet fulgte en internasjonalt anerkjent skipsfartsrute.

Det smale Hormuzstredet går mellom Oman og Iran.

Det ble tidlig meldt at skipet har 34 amerikanske sjøfolk om bord, men det avviser Pentagons talsmann.

Les også:
Finsk marine søker etter mystisk objekt i sjøen
Svenske atomreaktorer stenges tidligere  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.