Økonomien i Nepal rammes hardt og landet er avhengig av støtte til gjenoppbygging. India og Kina ønsker økt innflytelse i fjellandet. Nepal er et av Asias fattigste land. Bruttonasjonalproduktet var på under 20 milliarder dollar i 2013 – fordelt på rundt 30 millioner innbyggere.

Dette er nesten en firedobling siden årtusenskiftet, men den økonomiske veksten har vært lav siden 2011.IHS Global Insight anslår at kostnadene til gjenoppbygging vil havne på over fem milliarder dollar. US Geological Survey mener det er for tidlig å komme med anslag, men utelukker ikke at det kan komme opp på ti milliarder dollar – halvparten av Nepals bruttonasjonalprodukt.

– Jordskjelvet har satt landet tilbake flere tiår. Omfanget av skadene er for store til at Nepal og regjeringen vil klare å bære dette. Det vil bli veldig, veldig vanskelig å reise seg, sier professor i geografi ved University of Waterloo, Sanjay Nepal, til The Toronto Star.

Reiseliv utgjør åtte prosent av økonomien og sysselsetter rundt en million. Mange av de gamle turistattraksjonene og templer er ødelagt av jordskjelvet. Fire av de syv stedene i Nepal som er på Unescos verdensarvliste er rammet av jordskjelvet.

– Durbar Squares i Patan og Bhaktapur er nesten helt ødelagt. Det er enorme ødeleggelser, sier Unesco-sjef Irina Bokova til Associated Press.

– Det er ikke bare nødvendig med penger til gjenoppbygging, men også kompetanse og fungerende myndigheter. Nepal tilhører en kategori av land hvor det er uklart om det er tilstrekkelig med evner til å gjennomføre en gjenoppbygging, sier naturkatastrofeekspert Ilan Noy ved Victoria University of Wellington til Wall Street Journal.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.