De fleste ekstremt varme dagene i verden de siste årene skyldes global oppvarming, ifølge forskere ved det sveitsiske universitetet ETH.

Også mange tilfeller av ekstremregn er forårsaket av temperaturstigningen på kloden, konkluderer forskerne i en ny studie som er publisert i tidsskriftet Nature Climate Science.

– Vi ble overrasket over resultatene, sier Erich Fischer, som sammen med kollegaen Reto Knutti står bak studien.

Datamodeller

Forskerne har brukt datamodeller til å sammenligne forekomsten av ekstremvær over en periode på over hundre år. Fokuset var på dager med så høy temperatur eller så kraftig regn at de normalt bare forekommer hvert tredje år.

Hele tre firedeler av de varme dagene er nå forårsaket av global oppvarming, konkluderer Fischer og Knutti. 18 prosent av regnværsdagene ser ut til å ha samme årsak.

Sammenhengen er statistisk, og det er vanligvis ikke mulig å avgjøre om ett bestemt tilfelle av ekstremvær skyldes klimaendringer eller naturlige svingninger.

– Tilnærmingen her minner om medisinske studier. Det er ikke mulig å si sikkert om ett bestemt tilfelle av lungekreft skyldes røyking, skriver forskerne.

– I hovedsak menneskeskapt

Enda flere hetebølger vil bli forårsaket av global oppvarming hvis temperaturen på jorda fortsetter å stige. Risikoen for ekstrem hete vil bli 5 ganger høyere enn i dag hvis gjennomsnittstemperaturen stiger 2 grader sammenlignet med førindustrielt nivå, ifølge studien.

Så langt har temperaturen økt med 0,8 grader siden siste halvdel av 1800-tallet. Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er med minst 95 prosent sikkerhet menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel.

ETH i Zürich regnes som et av Europas fremste teknisk-naturvitenskapelige universiteter. Albert Einstein, Wilhelm Röntgen og 17 andre nobelprisvinnere i fysikk eller kjemi har enten studert eller undervist her.

Les også:
Førstevalg som ny dommer i Høyesterett
Rekordavkastning for Oljefondet
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.