75 prosent av grekerne ønsker nærmest for enhver pris  å beholde euroen.
75 prosent av grekerne ønsker nærmest for enhver pris å beholde euroen.
EU-kilder som blant annet det tyske nyhetsbyrået DPA har vært i kontakt med, melder om fremgang i forhandlingene med Hellas. Kompromissviljen og utsiktene for en gresk u-sving skal i noen saker nå være langt bedre. Før helgen forsikret også den greske statsministeren Aleksis Tsipras igjen om at han er sikker på en avtale med kreditorene.

Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem, som leder eurogruppen, understreker imidlertid at det er for tidlig å slå fast at forhandlingene har nådd et vendepunkt.

– De arbeider hardt nå. Til slutt ser vi bare på resultatene, men vi har ikke kommet så langt ennå, sier han.

Turistbønn

Spørsmålet er om en avtale kan komme istand før eurosonens finansministre igjen skal møtes til helgen. Kommende uke har grekerne også nye frister for nedbetaling av lån. Europakommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever på sin side reformer for å utbetale de kriselånene grekerne trenger for å nedbetale gjelden.

I nok et desperat forsøk på å skaffe inntekter til staten gikk den greske turistsjefen Andreas Andreadis igår ut med en bønn til turister om å bruke kredittkort i Hellas. Håpet er på den måten å hindre at butikker, restauranter og andre næringsdrivende kommer unna salgsskatt.

– Med transaksjoner over et visst nivå, vær så snill å bruke kredittkort. På den måten tvinger det frem at det blir registrert, sier Andreadis til Guardian.

Vil beholde euroen

Presset mot statsminister Tsipras øker nå kraftig også blant dem som tidligere i år valgte ham til statsminister. Ifølge nye meningsmålinger har støtten til regjeringens tøffe standpunkt i forhandlingene med kreditorene falt fra over 90 prosent til knapt 60 prosent. Meningsmålinger viser samtidig at 75 prosent av grekerne for nærmest enhver pris ønsker å beholde euroen.

Noe lysere utsikter for en avtale gjør at prisen for å beskytte seg mot at Hellas misligholder statsgjelden sin, såkalte Credit Default Swaps (CDS), faller. Prisen er nå lavere enn før det venstreorienterte partiet Syriza vant valget i januar.

Hovedindeksen på børsen i Aten har bak seg den beste uken siden september 2012.

Det blir i finansmarkedet også tolket positivt at grekerne nå inviterer investorer til å kjøpe andeler i landets største havn, Piraeus. Krav om privatisering av statlige selskaper og virksomheter har vært et av de vanskeligste temaene i forhandlingene.

«Disse skrittene virker positive, men de virkelige snublesteinene som arbeidsmarkedet og pensjonsreformer krevd av kreditorene fortsatt må overvinnes», skriver UBS i en analyse.

Den greske regjeringens talsmann Gabriel Sakellaridis sa senest lørdag at foten vil bli satt ned i saker som nettopp reform i arbeidsmarkedet, samt kutt i lønninger og pensjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen