– Foreløpig er han midt på treet. Jeg tror du skal være veldig ihuga fan for å hevde av Cameron er en leder av historiske dimensjoner som bør være på topp fem av britiske statsministre. Samtidig skal du være ganske fanatisk motstander av ham for å hevde at han har vært en total fiasko og har mislyktes helt, sier Hans Olav Lahlum, som sammen med statsviter Øivind Bratberg har skrevet den ferske boken «Britiske statsministre 1900-2015».

22 portretter

Ingen av de to har stor tro på at Cameron blir gjenvalgt, men heller mot at det er mer sannsynlig at Labour-leder Ed Miliband går inn døra til Downing Street nummer 10 etter torsdagens valg.

– Men skulle det skje at de konservative kommer ut med et sensasjonelt flertall etter torsdagens valg, vil Cameron nærmest automatisk rykke et par hakk oppover på listen med to valgseiere på rad. Så vil det han utretter i en andre periode avgjøre om han så vil rykke opp eller ned. Men jeg tror ikke han blir gjenvalgt, sier Lahlum.

Han karakteriserer Cameron som en utpreget pragmatiker.

– Han er beskyldt for å være litt diffus på politisk innhold. Det er litt uklart om han har et politisk prosjekt og hva det i så fall er, sier Lahlum.

Sammen med Bratberg har han i boka, som kom mandag, tegnet portretter av 22 britiske statsministre fra Lord Salisbury til David Cameron. De to forfatterne har jobbet med prosjektet siden det britiske valget i 2010, og det er blitt en omfattende bok på nesten 800 sider.

Fire på topp

Lahlum og Bratberg har rangert statsministrene. De to er enige om hvem som skal ha de fire første plassene, men ikke rekkefølgen. Mens Lahlum er enig med et BBC-panel som har Winston Churchill på topp, gir Bratberg flest stemmer til en meget beskjeden mann, Clement Attlee, som var statsminister fra 1945 til 1951. I valget i 1951 slo Labour-politikeren mot alle odds nettopp Winston Churchill.

– Attlee var en mann som ikke stakk hodet veldig fram som leder og statsminister. Men de seks årene hans regjering satt, ble skjellsettende for det britiske etterkrigssamfunnet, for velferdsstaten og for de viktige felles institusjonene etter 1945, sier Bratberg.

De to andre på de fire første plassene er David Lloyd George og Margaret Thatcher. Bratberg har plassert Cameron på 12. plass på lista over de 22 statsministrene, mens Lahlum plasserer ham på 10. plass. Camerons forgjenger Gordon Brown inntar henholdsvis 13. og 16.-plassen, mens Tony Blair av Bratberg er plassert på 8. plass og av Lahlum på 6. plass. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Hugget i stein

«Tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet»

Mannsterke i skattesak