Flybilletter har aldri vært billigere. Og den unge gründeren bak nettsiden Skiplagged.com oppdaget et triks som gjør flybilletter enda billigere - et triks han bestemte seg for å dele med resten av verden.

Dét ga flyselskapene hodebry. United Airlines gikk så langt at de saksøkte Aktarer Zaman, skrev DN i februar i år: Dette er «bookingtrikset» flyselskapene ikke vil at du skal vite om

- Han markedsfører en ulovlig måte å reise på, mente United Airlines, som var redde for å tape store inntekter hvis flere fulgte Zamans eksempel.

«Hidden city»

Kort fortalt dreier det seg om å bestille en billett fra by A via by B til by C, men hoppe av flyet i by B, altså hub'en. «Hidden city-booking» kalles teknikken i USA. Dette er forbudt av de fleste flyselskapene, blant annet fordi det kan skape forsinkelser når passasjerer ikke dukker opp til en flight, påpekte United Airlines.

Men flyselskapet la heller ikke skjul på at de gikk til angrep på Zaman fordi han la opp til en «urettferdig konkurransesituasjon».

Nå har dommer John Robert Blake i Chicago avvist søksmålet, rett og slett fordi Aktarer Zaman verken bor i byen eller har forretningsvirksomhet der.

- Definitivt en seier

22-åringen ser på dette som en klar seier:

- Det er definitivt en seier. Det er ganske utrolig, at retten bare stoppet dem, sier han til CNN, ifølge Veckans Affärer.

På nettsiden Skiplagged har 22-åringen listet opp en rekke destinasjoner man kan spare tusenvis av kroner på. Flybilletten kan ifølge hans oversikt - utrolig nok - bli opptil 60 prosent billigere hvis du hopper av flyet halvveis på reisen, men betaler billetten helt frem til sluttdestinasjonen.

Også en del nordmenn bruker «trikset» når de bestiller flybilletter, har SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen tidligere bekreftet overfor DN.

- Ja, en del som reiser ofte kjenner nok til denne praksisen. Og det stemmer i noen tilfeller at det er billigere å kjøpe en gjennomgående billett i stedet for en enkeltstående reise fra A til B, sa han.

Han opplyste videre at dette er en praksis flyselskapene i utgangspunktet ikke ønsker at kundene skal benytte seg av, siden såkalte «no show» - passasjerer som ikke dukker opp til flighten sin - er et problem i flybransjen. Og det er heller ikke lov å gjøre det i henhold til reisevilkårene.

Likevel var han overrasket over at United Airlines slo så hardt til mot nettsiden Skiplagged. Men den 22 år gamle amerikaneren trakk til slutt det lengste strået.

Flyselskapet vil ikke kommentere

Aktarer Zaman samlet inn hele 79.000 dollar i donasjoner fra forbrukere som ville hjelpe ham i kampen mot United Airlines.

En talsperson for United Airlines ønsker ikke å svare CNN på om flyselskapet vil fortsette å kjempe juridisk mot Zaman.

Les også: Her er bilen som fornedrer tyskerne

Lokker du med høy lønn? Glem det.

Virus rammet Lånekassen – ble bedt om løsepenger  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.