2,1 milliarder klimakvoter som ingen har bruk for, flyter i dag rundt i EUs kvotemarked og bidrar til å svekke prisene på klimakvoter betraktelig.

Den nye markedsstabiliserende reserven for kvotesystemet ETS som partene på et forhandlingsmøte i EU kom til enighet om tirsdag, skal sørge for å presse disse prisene oppover igjen.

Den nye reserven blir som en bankboks hvor EU kan gjemme unna deler av overskuddet. Den skal etter planen starte opp 1. januar 2019, to år tidligere enn EU-kommisjonen opprinnelig foreslo.

Kvotemarkedet er en svært viktig del av EUs klimapolitikk, og det har vært enighet i EU om at den nye reserven må på plass. En gruppe sentraleuropeiske land, ledet an av sterkt kullavhengige Polen, har imidlertid holdt igjen.

Avtalen må fortsatt godkjennes av medlemslandenes EU-ambassadører. Avtalen blir deretter endelig vedtatt av EUs ministerråd.

Les også:
– Hvis du bruker 40-50 timer i uken på studiene er det fortsatt rom for å jobbe litt
Meglerhus: Nå knuser svenskene oss
Her er prisen for Audi Q7 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.