Kommentatorer i London kaller henne «Storbritannias farligste kvinne». Nicola Sturgeon (44) er partileder for det skotske nasjonalistpartiet SNP og har et uavhengig Skottland som hovedmål. Partiet hennes er på fremmarsj. SNP ligger an til å bli tredje størst i Parlamentet med rundt 50 av Skottlands 59 plasser.

– Dersom de skotske nasjonalistene gjør det så godt på valgdagen som målingene tilsier, kan SNP sikre seg en avgjørende vippeposisjon i nasjonalforsamlingen, sier senioranalytiker Adam Cole i storbanken Royal Bank of Canada.

Finanstoppen ser gravalvorlig ut der han sitter på kontoret sitt i Londons finansdistrikt City.

– Hvis det skotske nasjonalistpartiet får økt innflytelse, vil det kreve større kapitaloverføringer over grensen, sier han.

På skrivebordet foran ham ligger de siste dagenes politiske meningsmålinger, som viser dødt løp mellom Labour og Det konservative partiet. De to dominerende partiene sliter, og ingen av dem er i nærheten av å sikre seg flertall i Parlamentet. Alt tyder på at det går mot en ny koalisjonsregjering.

Lave lønninger

De skotske nasjonalistene kan få en historisk nøkkelrolle i valget, tror  senioranalytiker Adam Cole i storbanken Royal Bank of Canada.
De skotske nasjonalistene kan få en historisk nøkkelrolle i valget, tror senioranalytiker Adam Cole i storbanken Royal Bank of Canada. (Foto: Jeff Gilbert)
Cole er redd en eventuell ny allianse bestående Labour og en eller flere småpartier med støtte fra SNP, kommer til å bremse den økonomiske veksten.

– For å styrke økonomien må det skapes incentiver for nye næringslivsetableringer. SNP ligger i hovedsak til venstre og ønsker blant annet større reguleringer av finansmarkedene, sier han.

Nicola Sturgeon tok over SNP etter nederlaget i september, da skottene gikk til valg om løsrivelse. Juristen har siden firedoblet partiets medlemsmasse. SNPs sterke oppslutning kan få store konsekvenser Labour. Det britiske arbeiderpartiet har tradisjonelt stått sterkt i nord, men kan etter torsdagens valg sitte igjen med bare en håndfull plasser. Hittil har partileder Ed Miliband avvist et parlamentarisk samarbeid med de skotske separatistene, men han kan uansett komme til å måtte gjøre seg avhengig av et tett samarbeid med SNP dersom han vil sikre seg makten.

Cole tror en fragmentert koalisjon vil komme til å slite med å løse Storbritannias økonomiske utfordringer.

– Jeg er bekymret over at det blir vanskeligere å holde igjen pengebruken. Det er ikke tiden for populistiske valgløfter, sier han.

I en tid der Storbritannia sliter med store underskudd på statsbudsjettet, ønsker han seg en stabil regjering. Sett bort fra Japan, er det Storbritannia som har det største budsjettunderskuddet av G7-landene.

– Statsgjelden er fortsatt altfor høy, og nærmer seg 5,5 prosent av bnp. Selv om den britiske økonomien har vist tegn til bedring, er produktiviteten fortsatt for lav. Jobbene som er blitt skapt, er generelt lavtlønnede. Justert for inflasjon har lønningene falt hvert år siden 2009, sier Cole.

Kan få stor innflytelse

Senioranalytikeren mener statsminister David Camerons hovedproblem er at skotter flest ikke føler at de har fått det bedre økonomisk under den britiske koalisjonsregjeringen. De vil sikre seg større kontroll over sin egen sosial- og velferdspolitikk og ønsker seg større pengeoverføringer.

Cole tror SNP vil kunne øve betydelig innflytelse som samarbeidsparti:

– Det skotske uavhengighetspartiet tapte slaget om løsrivelse, men kampen for større uavhengighet er langt fra over. Partiet kan være en koalisjonspartner for Labour, men vil ta seg godt politisk betalt for innsatsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen