De kinesiske eiendomsprisene fortsetter å falle i de største byene. Men bunnen kan nærme seg. En bolig koster i gjennomsnitt 22 ganger årslønnen i Kina. Det er billigere enn for ett år siden.

Eiendomsprisene i Kinas 70 største byer falt med i gjennomsnitt 6,1 prosent i april fra samme måned ifjor, viser nye statistikker som ble fremlagt på mandag. Dette er det samme fallet som i mars. Eksperter mener at dette kan tyde på at nedturen for eiendomssektoren nærmer seg slutten.

Tømmes for leiligheter

I enkelte av Kinas største byer er det en svak prisoppgang i eiendomsmarkedet, blant annet i Shenzhen, Beijing og Tianjin. Kinesiske myndigheter har gjort det enklere for investorer og spekulanter å få finansiering til kjøp av leiligheter med mindre egenkapital.

- Boligprisene er nesten på bunnen. Hvis en parallelloppgang i pris og volum er kriteriene vi skal se etter, så er det nettopp hva som skjer nå, sier eiendomsanalytiker Alan Jin hos Mizuho Securities Asia til Bloomberg News.

Eiendomsutviklere har brukt de siste 18 månedene på å kvitte seg med usolgte leiligheter og boliger. Nybyggingsaktiviteten falt med 17 prosent i første kvartal sammenlignet med ifjor og utviklerne kjøpte færre tomter for fremtidig utvikling.

- Kina har slitt med overkapasitet en tid, så dette er positivt. Også i provinsbyene, som vi har vært mest bekymret for, begynner antall usolgte leiligheter å falle, sier direktør Russel Platt hos investeringsselskapet Forum Partners til CNBC.

Eiendomsmarkedet er en av de viktigste komponentene i den kinesiske økonomien. Offisielt utgjør den vel 15 prosent av bruttonasjonalprodukt, men den indirekte effekten på økonomien på nærmere en tredjedel i 2014, ifølge Gavekal Dragonomics.

Luften ut av eiendomsboblen

En ny undersøkelse fra Det internasjonale pengefondet (IMF) viser at de gjennomsnittlige eiendomsprisene i Kina tilsvarer 22 ganger disponibel inntekt. Dette er lavere enn for tre år siden. I storbyene Shanghai og Beijing er dette forholdet 30 ganger årsinntekten.

De kinesiske eiendomsprisene økte i gjennomsnitt med 13,1 prosent i året fra 2003 til 2013.

En vellykket snuoperasjon i eiendomssektoren vil være svært positivt for den kinesiske økonomien, som myndighetene håper skal vokse rundt syv prosent i 2015 – det laveste siden begynnelsen av 1990-tallet.

Aksjekursene på eiendomsutviklerne har steget kraftig – i takt med resten av kinesiske aksjer. Børsverdien på eiendomsutviklere ved Shanghai-børsen er mer enn fordoblet siden ifjor høst. Ved Hong Kong-børsen er oppgangen på nesten 70 prosent.

- En høy prisvekst i betyr ikke nødvendigvis en eiendomsboble. Dette kan være et tegn på for lite tilbud og en justering av de underliggende prisene, sa forsker Niu Fengrui ved den statlige tenketanken Chinese Academy of Social Sciences under et seminar tidligere i mai.

Svak thailandsk vekst

Den thailandske økonomien vokste med tre prosent i første kvartal – svakere enn forventet. Fjorårskvartalet var preget av store gatedemonstrasjoner som felte regjeringen i mai. Sammenligningsgrunnlaget er derfor lavt.

«Etterspørselen i første kvartal har vært svak», påpeker Moody’s Analytics i en rapport.

De påpeker at den thailandske eksporten sliter med konkurranseevnen på grunn av blant annet en sterk valuta sammenlignet med andre asiatiske land. Landets sentralbank har kuttet renten to ganger siden i mars, noe som har svekket den thailandske bahten med rundt fem prosent.

- Det er ingen ting som tyder på en sterk økonomisk oppgang. Den økonomiske veksten vil fortsatt være svak. Det er kun offentlige utgifter som øker. Forbruk, investeringer og eksport er fortsatt veldig svak, sier Thailand-økonom Benjarong Suwankiri ved TMB Bank i Bangkok til Bloomberg News.

Den thailandske militærjuntaen, som tok makten for ett år siden, har satt som mål å få en økonomisk vekst på over fire prosent i år. Dette blir sett på som for optimistisk. Den gjennomsnittlige veksten i fremvoksende land i Asia i år vil være over fem prosent, ifølge IMF og Verdensbanken.

Finansinstitusjonen DBS Group vil justere ned sin vekstprognose for Thailand til 3,5 prosent for 2015. Eksportsektoren utgjør 60 prosent av bruttonasjonalproduktet. I første kvartal falt den thailandske eksporten med 4,7 prosent. Reiselivssektoren er blant få lyspunkter.

«Selv om lavere rente vil svekke valutaen og konkurranseevnen på eksportmarkedene, må det strukturelle endringer til i økonomien for å tiltrekke seg utenlandske investeringer», skriver Moody’s.

Japanske og sørkoreanske selskaper, som har vært de største investorene i Thailand, har økt investeringene i Vietnam og Indonesia.

Markedene

Investorer er avventende ved begynnelsen av uken og i tvil på hvordan de skal tolke nye statistikker fra Kina, Japan og Thailand.

Fallet i de kinesiske eiendomsprisene sender aksjekursene på enkelte eiendomsselskaper lavere samtidig som at flere tror at bunnen nærmer seg. Eiendomsselskapene Gemdale, China Vanke og Poly Real Estate har falt med to prosent mandag formiddag.

I Japan er det en svak oppgang – ledet av bedre enn forventede statistikker fra industrien. Maskinordreinngangen økte med 2,6 prosent i mars etter et fall i februar. Delstatistikken gir en indikasjon på fremtidig aktivitet i industrien i Japan og resten av Asia.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no