Italiensk politi har gått til razzia mot tv-selskapene Mediaset og Sky Italia. De to tv-selskapene er mistenkt for ulovlig kartellvirksomhet i forbindelse med kjøp av tv-rettigheter.

Mediaset kontrolleres av tidligere statsminister Silvio Berlusconi, mens Sky Italia eies av mediemogulen Rupert Murdoch.

Fotballfiksing

Raidene mot de to tv-selskapene er knyttet til fjorårets kjøp av senderettigheter for Serie A, den italienske toppdivisjonen i fotball. Mediaset og Sky Italia betalte da tilsammen rundt én milliard euro for rettighetene i perioden 2015–18.

Konkurransemyndighetene i Italia har i kjølvannet av dette etterforsket de to selskapene, med mistanke om brudd på konkurranselovene. Blant annet ved ulovlige avtaler om å dele rettighetene seg imellom, og på den måten stenge ute konkurrenter.

Mediemogulen Rupert Murdoch eier Sky Italia.
Mediemogulen Rupert Murdoch eier Sky Italia. (Foto: Reuters)
Italienske myndigheter etterforsker også Lega Calcio, som styrer de to øverste divisjonene i italiensk fotball, og det sveitsiske agentselskapet Infront som styrte salgsprosessen av rettighetene. Infront ledes Philippe Blatter, nevøen til den omstridte Fifa-sjefen Sepp Blatter.

Fifa er den internasjonale fotballens øverste organ, som blant annet organiserer VM i fotball. Sepp Blatter har sittet i ledelsen i Fifa helt siden midten av 1970-tallet, og som president siden 1998.

Mafia-beskyldninger

Razziaene mot tv-selskapene kommer samtidig som italiensk politi tidligere denne uken arresterte et femtitall personer mistenkt for kampfiksing og ulovlig gambling. Mange av disse er fotballspillere og klubbledere, på nivå tre og fire i italiensk fotball. Ytterligere 70 personer i Calabria, sør i Italia, er under etterforskning i det samme sakskomplekset.

Sepp Blatter har vært president i Fifa siden 1998.
Sepp Blatter har vært president i Fifa siden 1998. (Foto: Afp)
Politi og påtalemyndighet mener mafia og andre grupper involvert i organisert kriminalitet har en finger med i spillet, og i stor grad står bak det hele.

Politi og påtalemyndighet varsler at etterforskningen av saken vil ta minst et år, og at det sannsynligvis vil komme flere arrestasjoner.

I fritt fall

Tross stadige beskyldninger om korrupsjon og maktmisbruk, og flere rettssaker, klarte 78-årige Berlusconi alltid å komme tilbake. Mellom 1994 og 2011 var han statsminister tre ganger.

Men hans innflytelse har falt som en stein etter at han i 2013 ble dømt for skattesvindel, og derfor ble kastet ut av senatet. På grunn av sin høye alder slapp han å sone, men ble dømt til bøter og samfunnstjeneste.

Magasinet Forbes kåret ham nylig til verdens 141. rikeste person, med en formue på rundt åtte milliarder dollar (60 milliarder kroner).

Men Berlusconi sliter også økonomisk. Medieselskapet Fininvest, som er hovedeier i blant annet Mediaset og fotballklubben AC Milan, sliter med raskt fallende inntjening på grunn av svikten i annonsemarkedet, og Berlusconi skal ha vært i forhandlinger med Sky Italia om salg av deler av fotballrettighetene.

Berlusconi har også kunngjort at han nå vurderer å selge AC Milan, klubben han er ærespresident i, og som regnes som en av de mest verdifulle fotballklubbene i verden. Men italiensk fotball sliter med fallende oppslutning og gamle arenaer, og den tidligere toppklubben AC Milan er for tiden en middelhavsfarer i Serie A.

Benekter alt

Både Mediaset og Sky Italia avviser ulovligheter i forbindelse med kjøpet av tv-rettighetene. Men Sky Italia sier i en kunngjøring at det er «forståelig» at konkurransemyndighetene ønsker å komme til bunns i saken, og viser til anbudsprosessen endret seg underveis.

«Vi er helt overbevist om at tildelingen av tv-rettighetene ble gjort korrekt», skriver Mediaset i en kunngjøring.

Lega Calcio hadde onsdag ettermiddag ikke kommentert saken. Men talsmann Maurizio Beretta sa at avtalen var «i forbrukernes beste interesse» da den ble inngått ifjor.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.