De 28 EU-landene møtte torsdag og fredag sine partnere i øst, Ukraina, Georgia, Moldova, Armenia, Aserbajdsjan og Hviterussland. Etter aktivt diplomati sa de seg på overtid enige om en 13 sider lang konklusjon som kan fortsette EUs seks år lange «østlige partnerskap».

Henvisningen Russlands annektering av ukrainske Krim ble gjort i kompliserte vendinger for at både Ukraina, Armenia og Hviterussland skulle gå med på den. Og EU-president Donald Tusk måtte personlig ringe Aserbajdsjans president Ilham Alijev før alle var enige om teksten.

De seks landenes syn på EU er svært ulike, og Unionens bånd er tettest til Ukraina, Georgia og Moldova. Men heller ikke de ligger an til noe snarlig medlemskap i Unionen.

Ukrainerne og georgierne håper på en avtale om visumfrihet neste år etter en lignende avtale mellom EU og Moldova.

- EU er en langsiktig partner. Det handler ikke om dramatiske avgjørelser eller store skritt fremover, sier en forsiktig Tusk til pressen.

- Partnerskapet vil gå fremover skritt for skritt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.