Neste uke vil partiene på Stortinget ta stilling til om Norge skal arbeide for et forbud mot atomvåpen.

USA, Storbritannia og Canada nektet å undertegne utkastet til sluttdokument fra den såkalte tilsynskonferansen i New York, fordi det åpnet for å starte arbeidet med å gjøre Midtøsten til atomvåpenfri sone.

Israel er det eneste landet i Midtøsten som har atomvåpen, og landet er også ett av få i verden som ikke har sluttet seg til Ikkespredningsavtalen (NPT).

Atomfritt Midtøsten

Tilsynskonferansen for NPT holdes hvert femte år, og hensikten er å arbeide for atomnedrustning.

Frykt for at Iran skal utvikle atomvåpen har de siste årene bidratt til økt press for å gjøre Midtøsten til en atomvåpenfri sone, men ikke alle setter pris på dette presset.

Det endelige utkastet til sluttdokument inkluderte et egyptisk forslag om at det innen 1. mars neste år skulle kalles sammen til en ny konferanse og å innlede «forhandlinger om en juridisk bindende traktat som gjør Midtøsten fri for atomvåpen og alle andre masseødeleggelsesvåpen, basert på frivillige avtaler inngått av landene i regionen».

Israel protesterte kraftig og USA satte ned foten, og ettersom sluttdokumentet fra tilsynskonferansene krever konsensus, ble det ikke noe sluttdokument fra årets konferanse.

- Ikke forenelig

- Ordlyden knyttet til Midtøsten er ikke forenelig med vår politikk, slo en talsmann for den amerikanske delegasjonen under konferansen fast.

- Vi har lenge støttet opprettelsen av regionale, atomvåpenfri soner. Vi har også understreket at initiativet til slike soner må komme fra regionen selv, og at alle stater i regionen må slutte opp om det, het det videre fra amerikansk side.

- Dette er en trist dag for Ikkespredningsavtalen, konstaterte et medlem av Egypts delegasjon da det ble klart at sluttdokumentet ikke ville bli vedtatt.

- Fiasko

ICAN Norge - den norske avdelingen av Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen - kaller årets tilsynskonferanse en fiasko.

- Forsøkene på å oppnå konsensus om praktiske steg for nedrustning blir gang på gang avvist av stormaktene, heter det i en pressemelding.

ICAN Norge er kritisk til den norske regjeringens holdning og viser til at 107 land nå har gitt et såkalt humanitært løfte om å jobbe for å stigmatisere, forby og avskaffe atomvåpen.

At Norge ikke er blant dem, vekker ifølge ICAN Norge oppsikt internasjonalt og sår tvil om Norges engasjement for nedrusting.

Støtte til forbud

Samtlige partier på Stortinget, med unntak av regjeringspartiene Høyre og Frp, har uttalt støtte til et forbud mot atomvåpen.

Onsdag skal utenrikskomiteen i Stortinget avgi innstilling i et representantforslag fra Liv Signe Navarsete og Kjersti Toppe i Senterpartiet, Trine Skei Grande og Sveinung Rotevatn i Venstre og Bård Vegar Solhjell og Karin Andersen i Sosialistisk Venstreparti, om at Norge skal arbeide for et forbud mot atomvåpen.

Selv om Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti har uttrykt støtte til et forbud, er det likevel uklart om de vil støtte forslaget.

- De to partiene kan komme til å svikte både det internasjonale samfunnet og sine egne vedtak, advarer ICAN Norge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.