- Til tross for mangel på enighet, gir tilsynskonferansen viktige signaler for det videre arbeidet med internasjonale nedrustningsspørsmål, sier Brende.

USA, Storbritannia og Canada nektet å undertegne utkastet til sluttdokument fra den såkalte tilsynskonferansen i New York, fordi det åpnet for å starte arbeidet med å gjøre Midtøsten til atomvåpenfri sone.

Israel er det eneste landet i Midtøsten som har atomvåpen. Landet er også ett av få i verden som ikke har sluttet seg til Ikkespredningsavtalen (NPT).

Atomfritt Midtøsten

Tilsynskonferansen for NPT holdes hvert femte år, og hensikten er å arbeide for atomnedrustning.

Frykt for at Iran skal utvikle atomvåpen har de siste årene bidratt til økt press for å gjøre Midtøsten til en atomvåpenfri sone, men ikke alle setter pris på dette presset.

Det endelige utkastet til sluttdokument inkluderte et egyptisk forslag om at det innen 1. mars neste år skulle kalles sammen til en ny konferanse og å innlede «forhandlinger om en juridisk bindende traktat som gjør Midtøsten fri for atomvåpen og alle andre masseødeleggelsesvåpen, basert på frivillige avtaler inngått av landene i regionen».

Israel protesterte kraftig og USA satte ned foten. Ettersom sluttdokumentet fra tilsynskonferansene krever konsensus, ble det ikke noe sluttdokument fra årets konferanse.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.