USAs forsvarsminister Ash Carter sa søndag til CNN at de irakiske styrkene ikke hadde vist noen vilje til å slåss mot krigerne fra IS da Ramadi falt for en uke siden, trass i at amerikanske soldater oppmuntret dem til å konfrontere dem.

Al-Abadi avfeide Carters beskyldninger og sa at Carter trolig var feilinformert siden han ellers var svært støttende.

Bygger tillit

President Barack Obama har jobbet for å bygge et godt forhold til Abadi til tross for forskjellige syn på USAs rolle i Irak, og Bidens telefonsamtale med Abadi mandag tolkes som et forsøk på å begrense skadene av Carters utfall.

«Visepresidenten erkjente de enorme ofrene og tapperheten til de irakiske styrkene de siste 18 månedene i Ramadi og andre steder», heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

En tjenestemann sier at Carters utsagn om manglende vilje til å slåss var en referanse spesifikt til retretten fra Ramadi, som fant sted etter en bølge av selvmordsangrep og det som den irakiske regjeringen allerede har innrømmet var en kollaps i kommandokjeden og planleggingen.

– Irakerne har tapt terreng tidligere og greid å ta tilbake territorium fra ISIL, slik som i det vestlige Anbar, sier tjenestemannen.

– USA vil fortsette å gi sin støtte til denne innsatsen og gjøre alt vi kan for å hjelpe de tapre irakiske styrkene, inkludert stammene i Anbar, med å gjøre provinsen trygg mot ISIL-terroristene, sier han videre.

Skarp kritikk

Til CNN søndag kom Carter med skarp kritikk av de irakiske styrkene for at de ikke greide å holde Ramadi, enda de var langt mer tallrike enn IS-krigerne.

– De irakiske styrkene viste ingen vilje til å kjempe. De var overlegne i forhold til motstanderen, og likevel trakk de seg tilbake, sa Carter.

Tapet av Ramadi regnes som et knusende nederlag både for Bagdad og regjeringens viktigste allierte, USA.

I et intervju med BBC imøtegikk Abadi Carters beskrivelse av situasjonen.

– Jeg er overrasket over at han sa det han sa. Han var svært støttende til Irak, og jeg er helt sikker på at han er blitt gitt feil informasjon, sa han.

Han gjorde det klart at de irakiske styrkene skal gjenerobre Ramadi i løpet av få dager, til tross for at de står overfor angrep fra IS-krigere som bruker pansrede lastebiler fullpakket med eksplosiver.

Lite opportunt, men sant

USAs militære har i dag vel 3.000 amerikanere i Irak. Vel 2.200 jobber med trening og opplæring av de irakiske sikkerhetsstyrkene, mens 800 er der for å beskytte amerikanske fasiliteter og personell.

En tidligere offiser, Paul Scharre, som jobber ved Center for a New American Security, sier at Carters utsagn ikke var det lureste eller høfligste man kunne si, men at det likevel er sant.

– Carters utsagn viser at de iallfall innad i Det hvite hus er klar over at det er nødvendig med endringer. Jeg kan nemlig ikke forestille meg at de ser for seg å sende store styrker tilbake til Irak, sier han.

Obama, som gjerne ser at tilbaketrekkingen fra krigene i Irak og Afghanistan blir en del av hans ettermæle, har svært lite ønske om å bli involvert militært i Irak igjen.

Les også:
- Kronen er for svak mot alle valutaer
Kuttet lønnen 15 prosent
- Ryanair? Nei, takk! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.