Ved Shenzhen-børsen er nøkkelindeksen fordoblet hittil i år og småinvestorer pøser penger inn i nesten alt av aksjer.

Det var ved Shenzhen-børsen de første eksperimentene med børshandel fant sted på 1980-tallet. Det tok flere år før Shanghai-børsen åpnet dørene for aksjehandel.

Shenzhen er fortsatt svært viktig for kinesiske små- og mellomstore selskaper; enkelte storselskaper sverger også til den volatile børsen på grensen til Hong Kong.

Ved Shenzhen-børsen er det over 100 aksjer som har steget med over 500 prosent det siste året. Beijing Baofeng Technology, som har utviklet en videospiller til bruk på smarttelefoner, nettbrett og pc-er, ble børsnotert for to måneder siden. Aksjekursen har steget med 2450 prosent. Grunnlegger Feng Xin ble dollarmilliardær i april.

Rekordaktivitet

Selskapene som inngår ved nøkkelindeksen Shenzhen Composite Index har nå en samlet børsverdi på 4300 milliarder dollar og har gått forbi Hong Kong-børsen.

Tokyo-børsen, med verdier på vel fem milliarder dollar, er innen rekkevidde.

Det er en ny milepæl for Shenzhen-børsen indeksen i dag med en oppgang på 102 prosent siden nyttår. I forrige uke steg den med 12,2 prosent – det meste siden 2012.

Oppgangen fortsetter tirsdag med nesten tre prosent en halvtime før lunsjpausen.

Aktiviteten ved børsen har aldri vært høyere på kinesiske børser og det er i all hovedsak småinvestorer som står bak. Erfarne børsmeglere og analytikere har reiset varselflaggene, men få investorer er i humør til å lytte.

Det er tross alt kjappe penger å tjene på å plassere sparepengene i aksjer og ingen ønsker å bli stående igjen på perrongen når aksjetoget øker hastigheten.

Myndighetene har ingen planer om å stoppe investeringer i aksjer, men de kom med en advarsel på mandag om at de vil styrke overvåkningen av børsnoterte selskaper som har uvanlig handel. Dette blir sett på som et forsøk å fjerne spekulasjon og kursmanipulering.

Kinesiske myndigheter ønsker også å gå i partnerskap med private selskaper for å igangsette bygging og drift på over 1000 prosjekter – fra motorveier til tunneler. Disse har planlagte investeringer på over 2200 milliarder kroner, ble det bekreftet denne uken.

Kollaps i Hong Kong

I forrige uke kollapset aksjekursene på to kinesiske selskaper som har flydd høyt ved børsene i Hong Kong. Verdier for flere hundre milliarder kroner forsvant da selskapet i energiselskapet Hanergy og finans- og eiendomsselskapet Goldin kollapset.

Oppgangen har fortsatt mandag morgen hvor det er innført stopp handel i børshandelen etter at nesten 80 børsnoterte selskaper har steget med maksimalt 10 prosent.

- Hanergy og Goldin er gode påminnelser for investorer i Kina. De har mange fellestrekk med mange aksjer i Shenzhen som har steget på grunn av spekulasjon og ikke fundamentale forutsetninger, sier konsernsjef Ronald Wan hos Partners Capital International til Bloomberg News.

Nye dollarmilliardærer

En opptelling foretatt for fire uker siden viste at Kina har fått over 50 nye dollarmilliardærer i på grunn av børsrallyet. De fleste er grunnleggere av selskaper som er blitt børsnoterte med astronomiske verdier de siste månedene.

Blant de 1721 børsnoterte selskapene ved Shenzhen-børsen er det kun fire som har hatt en nedgang i aksjekursen i 2015. I gjennomsnitt omsettes de børsnoterte aksjene ved Shenzeh-børsen for nesten 70 prosent forventet avkastning i 2015.

Utelukker ikke fordobling i Japan

Den japanske Nikkei-indeksen ligger på det høyeste nivået siden år 2000. Den svenske banken SEB hadde med seg et knippe nordiske investorer til Japan i forrige uke.

Ifølge Asia-strateg Sean Yokota er det mer og mer snakk om at Nikkei-indeksen kan flørte med 40000-nivået igjen. Sist dette skjedde var helt på slutten av 1980-tallet. Den siste uken har Nikkei-indeksen ligger på i overkant av 20000.

«Folk vi snakket med er positive av flere årsaker. For det første er japansk næringsliv svært konkurransedyktige etter å ha kuttet kostnader i over et tiår. Deflasjonen har tvunget selskapene til å redusere størrelsen på organisasjonene og rydde opp i balansen», påpeker Yokota.

Det er statsminister Shinzo Abe som med sin «Abenomics»-politikk som har fått æren for en ny vår i Japan med optimisme fra næringslivet og forbrukerne. Abe utgjør også den største risikoen til hvor Japan vil ende opp.

«Abe har et dypt ønske for at Japan skal spille en større politisk rolle i regionen og i verden. Det er en samlet bekymring for at Abenomics-suksessen og en slutten på deflasjon til tillate Abe å fokusere på en nasjonalistisk agenda», skriver Yokota i en ny rapport.

Markedene

Ved Hong Kong-børsen er det aktiviteten fra Kina som sender aksjekursene høyere – til et nivå som sist ble sett under finanskrisen i 2008. Fortsetter oppgangen fra tidligere i år er det et snakk om uker før den tidligere rekorden fra oktober 2007 blir slått.

Ifølge Australia Financial Review pågår det samtaler mellom australske gruveselskaper og kinesiske investorer som ønsker å investere i gruvesektoren. Fortescue Metals, som er verdens fjerde største jernmalmprodusent, er blant de aktuelle selskapene. Aksjekursen har steget med over åtte prosent i dag.

Les også:
- Kronen er for svak mot alle valutaer
Kuttet lønnen 15 prosent
- Ryanair? Nei, takk! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.