Store deler av storbyen Houston i Texas lå tirsdag under vann etter flere dager med kraftig nedbør.

Minst 16 mennesker har mistet livet i Texas og Oklahoma som følge av uværet, fire av dem i Houston, der mange av byens gater er forvandlet til frådende elver.

Mange flere mennesker er savnet, og dødstallet ventes å stige i de nærmeste dagene. I Mexico mistet minst 13 mennesker livet da en tornado som var del av det samme stormsystemet, rammet Ciudad Acuña like ved grensa til Texas søndag.

Tornadoer og tordenstormer

Over 280 millimeter nedbør falt på få timer i Houston, som er USAs fjerde mest folkerike by. Oversvømmelsene er de verste på minst ti år, og nedbøren ventes å fortsette. Det er også varsler om tornadoer og tordenstormer.

Et tusentall biler, mange av dem fulle av vann, er forlatt av sine eiere på Houstons gater og veier, og tilskuerne på et stadion der det ble spilt en basketballkamp i NBA-serien, ble sperret inne av vannmassene.

Hundrevis av hus rasert

Flere hundre hus er ødelagt, broer er skylt bort, og på en kirkegård er en kiste vasket ut av jorda og skylt i land langs en bekk. Brannvesenet har brakt 500 mennesker i trygghet med båter.

I stedet for å kjøre bil har mange tatt i bruk sykler, kajakker og surfebrett for å ta seg fram i byen. Selve sentrum er ikke berørt.

Houstons ordfører Annise Parker sier at mange områder i byen, blant annet selve sentrum, ikke er berørt, men at andre er hardt rammet.

Houston er gjennomsyret av små bekker og vassdrag, og mange av dem har gått over sine bredder. Parker sier at opp til 4.000 hus kan ha bli sterkt skadd.

To familier savnet

I Wimberley i nærheten av Austin er 13 mennesker savnet etter flom og en brå flombølge i den trange Blanco-elva, blant dem to hele familier i et feriehus som ble skylt nedover elva. 30 andre som var savnet, er gjort rede for.

President Barack Obama har tilbudt Texas' guvernør Greg Abbott føderal assistanse for å takle situasjonen.

Over 200 flygninger er kansellert ved Dallas/Fort Worth International Airport fordi mange ansatte ikke har greid å komme seg på jobb. 100.000 mennesker over hele Texas mistet strømmen på grunn av stormene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: California må kutte vannforbruket med 25 prosent

 
Fem av verdens sjøer i ferd med å tørke inn