Aldri tidligere i historien er det skapt flere dollarmilliardærer så raskt som det for tiden gjøres i Kina. Ukjente entreprenører dukker opp med noen av verdens største formuer.

Det kinesiske aksjemarkedet er i ferd med å slå rekordene som ble satt for åtte år siden. Forsetter den samme oppgangen hittil i år de neste månedene slås rekorden da nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen var på nesten 6000.

Fra fattigdom til milliardærer

Denne uken har Shanhai-indeksen flørtet med 5000-grensen – 146 prosent høyere enn den var for ett år siden. Det skal kun en 20 prosent oppgang til før den gamle rekorden blir slått. Analytikere og investorer tror denne er innen rekkevidde.

Børsrallyet har fått frem verdier i små- og ukjente selskaper som få har brydd seg om tidligere. Resultatet er at grunnleggerne og hovedaksjonærene nesten over natten har tatt steget inn i dollarmilliardærenes rekker.

Lavprisflyselskapet Spring Airlines har sett børsverdien blitt mer enn tredoblet siden nyttår. Grunnlegger Wang Zhenghuas aksjer er verdt over 1,3 milliarder dollar.

Sun Qinghuan ble milliardær etter at LED-selskapet MLS ble børsnotert ved Shenzhen-indeksen for tre måneder siden med mer enn en fordobling av aksjekursen.

Asia er verdens milliardærdollarfabrikk. En fjerdedel av dagens milliardærer vokste opp i fattigdom. I Europe var denne andelen på kun seks prosent og i USA på åtte prosent. For første gang går Asia forbi Europa med andelen «self-made» -milliardærer med 36 prosent.

De siste 20 år bygde 917 mennesker seg opp fra ingenting til å bli dollarmilliardærer, ifølge «2015 Billionaires Report». I Asia var det forbrukermarkedet som sørget for formuen for en fjerdedel av milliardørene, etterfulgt av eiendomsmarkedet og teknologisektoren. I USA er det finanssektoren som er den viktigste milliardærfabrikken.

Flere milliardærer enn USA

I løpet av de neste fem til ti årene vil Asia ha flere dollarmilliarder enn USA, spår UBS Wealth Management og konsulentselskapet PwC i en ny rapport. Gjennomsnittsalderen på asiatiske dollarmilliardærer er med sine 56 år ti år yngre enn de i Europa og USA.

I rapporten fra de UBS og PwC advares det mot at den gylne alder for entreprenører å bli styrtrike kan være over. Årsaken er svakere økonomisk vekst i verdensøkonomien og politiske konflikter.

- Kinesiske investorer må få på plass langsiktige strategier og spre investeringene til andre markeder, advarte UBS-direktør Chen Qing under fremleggelsen av rapporten.

Kinesiske investorer er blitt brent tidligere på eiendoms- og aksjeinvesteringer. I løpet av 12 måneder i 2007 stupte nøkkelindeksen ved Shaghai-børsen med 70 prosent. Ingen tør å utelukke at dette vil skje igjen etter den kraftig oppgangen siden i fjor sommer.

Ifølge den siste Forbes-listen var det 1826 dollarmilliardærer i verden i mars i år. Kina hadde 215 medlemmer i den eksklusive klubben – 152 flere enn i fjor. Dette antallet har allerede økt. Bare aksjemarkedet skaper over en ny dollarmilliard i uken, ifølge rapporten fra UBS og PwC.

Sår tvil om inflasjonsmål

Referatene fra det siste sentralbankstyremøtet i Japan sår tvil om det vil være mulig å innfri målet om en prisvekst på to prosent i 2016. Fristen er blitt utsatt flere ganger.

Sentralbanksjefen sa senest i mai at målet er å skape en prisvekst på 1,9 prosent mellom april og september neste år. Den lave oljeprisen får mye av skylden for de fortsatt lave prisene som ikke sender forbrukerne ut i kjøpesentrene.

Det er et mindretall av medlemmene som er i tvil. Flertallet tror det vil bli mulig å innfri målet om en prisvekst og at underliggende statistikker peker i riktig retning, blant annet industriproduksjonen.

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte den japanske sentralbanken denne uken om at inflasjonsmålet er for optimistisk. IMF mener Japan må gjøre mer for å balansere budsjettene og øke skatteinngangen fremfor å gjøre seg avhengig av en svak yenkurs for å støtte eksportsektoren.

Handelsstatistikkene for april viser en eksportvekst på åtte prosent – som er bedre enn forventet. Importen falt også mer enn ventet med 4,2 prosent. Japan er tilbake i et handelsunderskudd igjen etter en positiv utvikling i mars måned.

- Eksportstatistikkene forsterker vår oppfatning om at vekstkomponenten i den japanske økonomien viser en forbedring. De strukturelle reformprosessene vil være vanskelig og gå tregt, men våre prognoser tyder på at eksport vil utgjøre 33 prosent av Japans vekst fra nå til 2019 – opp fra dagens nivå på 29 prosent, sier direktør Martin Lakos hos finansinstitusjonen Macquarie til Financial Times.

Bedring i Kina

Resultatene i den kinesiske industrisektoren har bedret seg for første gang siden i september, viser nye offisielle statistikker. Resultatene bedre seg med 2,6 prosent i april, men er fortsatt 1,3 prosent lavere for hele året sammenlignet med i fjor.

Det er en svært forenklet resultatmodell det kinesiske statistikkbyrået benytter og ifølge konsulentselskapet Gavekal Dragonomics er det de lave olje- og råvareprisene som er hovedårsaken til bedre marginer. Parallelt med dette har myndighetene foretatt lettelser som gjør skal gjøre det enklere for storselskaper å skaffe tilveie finansiering.

Markedene

Det er en blant utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag etter en dramatisk oppgang over flere måneder ved de kinesiske børsene. Kinesiske investorer venter på en rekke nye emisjoner som skal skje de neste ukene i forkant av børsnoteringer.

Oljeprisen har falt med tre prosent natt til onsdag.

 

Les også: Fra lutfattig fabrikkarbeider til Kinas rikeste kvinne

 
Asia i dag: Ka-shing! Asias «Supermann» erobrer Europa  

  Kvadratmeterpris på én million kroner

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no