Tidlig onsdag morgen tok sveitsiske myndigheter seg inn på femstjernershotellet Baur au Lac i Zurich i Sveits og pågrep flere av medlemmene i den verdensomspennende fotballorganisasjonen, skriver The New York Times.

Ifølge en pressemelding fra sveitsiske myndigheter skal siktelsen dreie seg om korrupsjon i størrelsesorden 100 millioner dollar (over 770 millioner kroner).

Minst to av mennene skal ha blitt geleidet ut av hotellet i håndjern, ifølge avisen (se bilde i bunn av artikkelen). Seks personer er arrestert, opplyser sveitsiske myndigheter, som også sier de skal fremstilles for utlevering til USA. De seks er siktet for å ha mottatt bestikkelser i millionklassen.

Amerikanske myndigheter har i en årrekke etterforsket medlemmer av Fifas såkalte executive-committee. Mistanken dreier seg om at Fifa skal ha vært gjennomsyret av korrupsjon de to siste tiårene. Tildelinger av VM-sluttspill, markedsførings- og kringkastingsavtaler skal ha vært endel av korrupsjonen, skriver avisen og viser til tre ikke navngitte personer med kjennskap til saken.

Institusjonalisert

Mer enn ti personer skal være siktet i saken, men ikke alle var tilstede på hotellet da myndighetene gikk til arrestasjoner.

- Vi er slått av hvor dypt og bredt dette har gått. Nesten alt Fifa er involvert i er endel av saken, sier en av av de som har etterforsket den.

- Den synes å gjennomsyre enhver del av organisasjonen og var rett og slett deres måte å utøve forretninger på. Det ser ut som korrupsjonen var institusjonalisert, fortsetter myndighetspersonen.

Fifa var samlet i Sveits i forbindelse med at organisasjonen fredag skal velge president for en ny periode. Det er ventet at Sepp Blatter vil bli gjenvalgt for en femte periode.

Selv om Blatter ikke er blant de som skal være siktet i korrupsjonssaken, mener mange at den skitner til hans rennommé.

Ifølge pressemeldingen fra sveitiske myndigheter mener amerikanske myndigheter at bestikkelsene og korrupsjonen skal ha foregått fra tidlig på 90-tallet frem til idag.

Vide fullmakter

Sveits' utleveringsavtale med USA gjør et unntak for skattesaker, noe som innebærer at man ikke kan utleveres fra landet om man er siktet for skatteunndragelser. For korrupsjonsanklager stiller det seg annerledes. Amerikansk lovgivning gir også landet vide fullmakter til å straffeforfølge utlendinger så lenge de straffbare handlingene på et eller annet vis har en tilknytning til USA, for eksempel gjennom bruk av en amerikansk bank eller en amerikansk internettleverandør.

Amerikanske myndigheter mener at avtalene om bestikkelser i denne saken har vært avtalte og forberedt i USA og at betalingen har gått via amerikanske banker.

USAs nyutnevnte riksadvokat Loretta E. Lynch har tidligere vært statsadvokat i Brooklyn, New York, hvor hun hadde ansvar for Fifa-etterforskningen.

Det er ventet at Lynch og FBI-direktør James Comey vil holde en pressekonferanse om saken onsdag morgen lokal New York-tid.

Ekspressutlevering

Sveitsiske myndigheter har åpnet for ekspressutlevering av de seks pågrepne. Det innebærer at de kan utleveres uten en høring, om de ikke motsetter seg utleveringsbegjæringen. Om de skulle nekte har amerikanske myndigheter 40 dager på å komme med en formell begjæring om utlevering.

Les DN Lørdag-dokumentaren Maktpampen her

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.