EU-kommisjonen foreslår å fordele 40.000 syriske og eritreiske asylsøkere mellom EUs medlemsland. Norge bes også om å være med i fordelingssystemet.

Strømmen av flyktninger som krysser Middelhavet og kommer til Europa blir stadig større.

De aller fleste kommer til Italia og Hellas, og for å lette på det voldsomme trykket i disse to landene, foreslår EU-kommisjonen at 24.000 asylsøkere videresendes fra Italia og 16.000 fra Hellas de neste to årene.

Asylsøkerne skal videresendes til 23 andre EU-land, noe kommisjonen kaller en «rettferdig byrdefordeling».

Flere kriterier

Fordelingen mellom EU-landene skal skje etter kriterier som bruttonasjonalprodukt, innbyggertall, arbeidsledighet og antall asylsøknader som allerede er registrert i landet.

– Forslaget er ikke perfekt, men er et stort steg framover fordi den går ut på prinsippet om solidaritet, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini tirsdag.

Norge og Sveits, som er blant EUs såkalte samarbeidsland, inviteres samtidig å være med i systemet, skriver nyhetsbyrået TT.

I tillegg har EU-kommisjonen tidligere bedt Unionens medlemsland om å ta imot 20.000 kvoteflyktninger, det vil si mennesker med «et særlig behov for internasjonal beskyttelse».

Aldri brukt paragraf

I henhold til den såkalte Dublin-avtalen kan asylsøkere sendes tilbake til det land der de først søkte om asyl.

Kommisjonens forslag er imidlertid i henhold til en paragraf i EU-traktaten som aldri er blitt brukt tidligere og går ut på å løse problemer for land som plutselig står med et usedvanlig stort antall asylsøkere.

Beregnet ut ifra EU-kommisjonens kriterier skal de fleste asylsøkerne som har kommet til Italia og Hellas, fordeles mellom Tyskland, Frankrike og Spania.

I 2014 hadde Italia 277 prosent flere nyankomne enn i 2013 og sto dermed for hele 60 prosent av alle som reiste ulovlig over EUs yttergrenser i fjor. I Hellas ble det i fjor registrert 153 prosent flere ulovlige innreisende sammenlignet med året før.

Motstand

Forslaget skal diskuteres på et ministermøte i Luxembourg i juni. Dersom det blir vedtatt, kan fordelingen av asylsøkere trolig starte en gang i sommer.

Forslaget blir trolig ikke møtt med velvilje av Frankrike, Latvia, Polen og Slovakia.

Landenes argumenter varierer, men går blant annet ut på at kvoter vil være i strid med EU-regler og at flere migranter kan oppmuntres til å begi seg ut på den farlige ferden over Middelhavet.

Forslaget er en del av EU-kommisjonens foreslåtte tipunktsplan, som kom i april som en reaksjon på flyktningkatastrofen hvor anslagsvis 800 migranter druknet i Middelhavet 19. april.

Les også: Euroskeptiker blir ny finsk utenriks- og EU-minister
- Nordsjøen vil bli 10-20 prosent billigere neste år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.