FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos tegnet et skrekkbilde av situasjonen i Syria da hun torsdag leverte sin siste rapport til Sikkerhetsrådet.

I en følelsesladd tale appellerte Amos til verdens stormakter om å gå til samlet aksjon for å få slutt på den fire år lange krigen som har rasert Syria.

– I over fire år har vi vært vitne til at Syria synker stadig dypere ned i håpløshet, langt verre enn selv de mest pessimistiske observatører noensinne trodde var mulig, sa den tidligere britiske diplomaten.

I rapporten listet hun opp en lang rekke overgrep og grusomheter, fra bombing av markeder til angrep på sykehus, blokkering av nødhjelpsleveranser og bruk av klor til å terrorisere sivile.

Frustrasjon

I de siste månedene før hun går av som FNs visegeneralsekretær og koordinator for nødhjelp, har hun gjentatte ganger uttrykt sin frustrasjon over Sikkerhetsrådets manglende vilje til å samle seg bak tiltak for å lette situasjonen for ofrene og tegne opp en kurs mot en politisk løsning på konflikten.

Jobben hun har hatt i fire år er en av de vanskeligste i FN siden behovet for nødhjelp over hele verden har eksplodert de siste årene. I Syria har 12,2 millioner mennesker av landets 23 millioner innbyggere desperat behov for hjelp, og Syria har vært Amos' hovedfokusering.

– For Syrias og landets framtidige generasjoners skyld må dette rådet sette til side sine politiske uenigheter og komme sammen for å finne en løsning på det som framstår som uløselige problemer, sa hun.

Handlingslammet

Dødstallet i konflikten har på fire år kommet opp i 220.000, men Sikkerhetsrådet er fullstendig fastlåst og handlingslammet når det gjelder Syria.

Amos påpekte at 422.000 mennesker nå lever under beleiring i Syria, under umenneskelige forhold, mens FN har vært ute av stand til å nå fram til dem.

Hun viste også til at IS' framgang den siste tiden innebærer ytterligere fordervelse av konflikten med massedrap, lemlestelse, voldtekter og ødeleggelse.

– De rekrutterer barn til krigen og gjør det enda vanskeligere å levere nødhjelp, sa hun.

Syrias ambassadør til FN, Bashar Ja'afari avviste Amos' kritikk av regimet og sa at krigen tar slutt den dagen støtten som USA, Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar gir til «utenlandske terrorister», stopper.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: KS: - 3.500 nye flyktninger koster 400 millioner ekstra

 
Kommune-ja til 1.000 flyktninger

- Kan hjelpe mange flere