- Vi ønsker først og fremst en fredelig løsning av alle tvister. For å oppnå det må alle parter straks og på permanent basis avslutte arbeidet med å gjenvinne land, sa USAs forsvarsminister Ash Carter på en sikkerhetskonferanse i Singapore lørdag.

Kina gjør krav på rundt 90 prosent av Sør-Kinahavet, inkludert store områder som Vietnam, Filippinene, Malaysia, Indonesia og Taiwan gjør krav på.

Han påpekte også at USA er imot enhver militarisering av øyer og skjær i Sør-Kinahavet, og at USA vil fortsette å seile i det som er internasjonalt farvann. Han understreket at Kinas atferd i området er på tvers av alle internasjonale normer.

Kina går lengst

Carter vedgikk at også de andre landene som gjør krav på deler av Sør-Kinahavet har bygd ut anlegg av forskjellig omfang, inkludert Vietnam som har 48 anlegg, Filippinene som har åtte, Malaysia som har fem og Taiwan med ett.

- Likevel er det ett land som har gått mye lenger og mye raskere fram, og det er Kina som har gjenvunnet over 8 kvadratkilometer, langt mer enn alle de andre, og langt mer enn i hele regionens historie. Og det på 18 måneder, sa han.

Både Vietnam og Filippinene har vært i alvorlige konflikter med Kina siden Kina for få år siden satte makt bak sitt krav på havet og begynte gjenvinningen av land rundt holmene.

På mange av holmene, og på undervannsskjær som bare er over havflaten når det er fjære, har de også bygd anlegg, vakttårn og til og med flystriper.

Artilleri

Fredag anklaget USA Kina for å ha utplassert artilleri på en av de kunstige øyene som er bygd opp på et undervannsskjær i et område også Vietnam gjør krav på.

Artilleriet ble fjernet igjen senere, men det er første gang det har vært plassert våpen på en av de omstridte øyene.

I en kommentar etter Carters tale sa en kinesisk offiser at kritikken var grunnløs og at det aldri har vært lagt hindringer i veien for fri ferdsel i området.

Kina insisterer på at de har suverenitet over nesten hele Sør-Kinahavet, et havområde som er et av verdens travleste skipsruter og der det kan være store olje- og gassreserver. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.