Pågripelsene er de første i sitt slag i Sverige, ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp.

Mandag formiddag ble først en 45 år gammel mann pågrepet i Örebro.

- Til grunn for dette ligger naturligvis opplysninger om at personer har reist til Syria og Irak, sier Anders Kassman, operativ sjef i Säpo.

På ettermiddagen ble en annen person pågrepet i Stockholm-området. Også han er mistenkt for å lært opp terrorister, skriver SVT. Det er ingen forbindelse mellom de to aksjonene, påpeker Säpo.

IS er en av flere organisasjoner i Syria og Irak 45-åringen mistenkes for å ha drevet rekruttering for, ifølge Kassmann. Mannen er tidligere ikke straffedømt i Sverige.

Startskudd?

Sikkerhetspolitiet har tidligere advart mot radikalisering og rekruttering til ekstremistgrupper på Örebro. Moskeer i byen har fungert som samlingspunkter, men politiet understreker at det er enkeltindivider, og ikke religiøse samfunn, som har stått for rekrutteringen.

Ingen er før nå blitt pågrepet i Sverige for IS-rekruttering, forteller Magnus Ranstorp, forsker ved Försvarshögskolan.

- Dette kan være startskuddet for mer offensive innsatser, sier Ranstorp til nyhetsbyrået TT.

Han beskriver imidlertid de radikaliserte miljøene i Sverige som små og mener Säpo er flinke til å kartlegge slike nettverk.

Avskrekking

Örebro har en befolkning på drøyt 143.000 og ligger 20 mil vest for Stockholm. Nest etter Malmö, Göteborg og hovedstaden er Örebro den byen som har rekruttert flest personer til voldelige, islamistiske ekstremistgrupper, skriver TT.

Pågripelsen i Örebro kan ramme den lokale rekrutteringen og få en avskrekkende effekt, tror Ranstorp. Säpo sender med aksjonene et viktig signal til samfunnet.

- Det har vært en hissig debatt om hvorfor man ikke vedtar kriminalitetsbekjempende tiltak. Nå handler man. Det er en absolutt prioritet å få bort disse rekruttererne, sier terrorforskeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.