En canadisk domstol har dømt tre sigarettprodusenter til å betale totalt 99 milliarder kroner i erstatning til røykere i Quebec-provinsen.

Retten har dermed festet sin lit til røykerne som mente de aldri ble advart om helserisikoen forbundet med røyking. Nesten én million røykere er tilkjent erstatning på totalt 15,5 milliarder kanadiske dollar (99 milliarder norske kroner).

Selskapene Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges og JTI-MacDonald har alle slått fast at de vil anke erstatningskravet som er det høyeste i canadisk historie.

Erstatningen omfatter røykere som ikke klarer å slutte eller som lider av strupe- eller lungekreft. Selskapene ble saksøkt allerede i 1998, men først nylig ble saken behandlet i rettssystemet.

Saksøkerne hevder at sigarettprodusentene ikke har opprettholdt sin plikt om «ikke å påføre en annen person skade», og anklager dem også for skruppelløs markedsføring og for å ha ødelagt dokumenter som var relevante for saken.

De tre selskapene mener derimot at rettens avgjørelse ikke kan støttes av bevisene som ble lagt fram i rettssaken, og de vil forsøke å bli frikjent i en høyre rettsinstans.

– Siden 1950 har canadierne hatt en vært høy bevissthet om helserisikoen ved røyking. Den bevisstheten er blitt forsterket av helseadvarslene som har vært trykket på enhver lovlige sigarettpakke i over 40 år, sa JTI-MacDonald i en uttalelse. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.