Det er ikke bare i USA, EU og Japan at det føres en løs pengepolitikk for tiden.

I Kina er den økonomiske veksten den laveste siden begynnelsen på 1990-tallet. Ukentlig kommer det nye bekreftelser på at økonomiske nøkkelstatistikker er svake.

Dette har ikke hindret investorer fra å flokke til to de børsene i Shanghai og Shenzhen. På mandag gjorde nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen et byks på nesten fem prosent. Oppgangen har fortsatt i morgentimene i dag.

Negative nyheter bak børsboom

Aksjeinvestorer jobber etter teorien om at jo verre de økonomiske statistikkene er jo bedre vil dette være for aksjemarkedet da det er et tidsspørsmål før myndighetene vil komme på banen med nye lettelser og frisk likviditet.

- Folk kjøper aksjer da det hele tiden kommer nye pengepolitiske lettelser som støtter opp rundt aksjekursene. Det er også bred støtte fra myndighetene og statlige medier om økonomiske reformer generelt. Når det er uttalelser på enkeltsektorer ser investorer etter muligheter de kan delta i spillet på, sier analysesjef Oliver Barron hos North Square Blue Oak til den australske nettavisen ABS News Online.

Ved Shenzhen-børsen på grensen til Hong Kong, hvor Kina startet med økonomiske reformer for 35 år siden, har nøkkelindeksen steget med 111 prosent hittil i år.

Markedene

Det har vært lokale småinvestorer som har stått bak det meste av oppgangen i Kina, men de siste dagene i mai satset utenlandske investorer 4,6 milliarder dollar på kinesiske aksjer. Dette er en ny rekord, ifølge Financial Times.

Også i Japan fortsetter oppgangen tirsdag formiddag ved Tokyo-børsen. Hvis dette varer ut dagen vil Nikkei-indeksen ha steget de siste 13 handelsdagene. En må tilbake til 1988 for å finne en tilsvarende lang oppgangsperiode.

Nikkei-indeksen ligger ved sekstiden norsk tid like under det høyeste nivået som er registrert siden juni 1997 – bare uker før finanskrisen rammet Asia og Nikkei-indeksen falt med 30 prosent på seks måneder.

Den japanske valutakursen har falt ytterligere de siste dagene til 125 mot en amerikansk dollar – det laveste nivået på 12 år. En svak yenkurs støtter opp rundt den japanske eksportsektoren. Toyota er blant selskapene som nylig har avsluttet et rekordår.

En ny økonomisk rapport viser at lønningene økte i Japan i april – for første gang på to år. Dette er en forutsetning for at «Abenomics»-eksperimentet til statsminister Shinzo Abe skal lykkes.

Målet har siden 2012 vært å dra Japan ut fra deflasjon og skape prisvekst. Storselskapene har gått i bresjen og gitt lønnspålegg under årets forhandlinger som ble avsluttet på rekordtid. Håpet er at pengene vil bli brukt til økt forbruk og ikke plasseres under madrassen.

 

Les også: Frykter en «perfekt storm»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no