Japans utslipp av klimagasser skal kuttes med 26 prosent fra nivået i 2013, ifølge statsminister Shinzo Abe.

– Dette er et ambisiøst mål som på ingen måte står tilbake for andre land, sa Abe under et regjeringsmøte om globale klimaendringer tirsdag.

Regjeringen skal vurdere offentlige reaksjoner på klimaplanen, men alt tyder på at 26 prosents kutt innen 2030 blir Japans nasjonale utslippsmål.

Verdens land skal melde inn utslippsmål til FN i god tid før klimatoppmøtet i Paris i desember. Japan regner med å formelt innrapportere sitt mål i juli.

Selv om Abe mener utslippsmålet er ambisiøst, vil det neppe imponere miljøaktivister. Et kutt på 26 prosent fra utslippsnivået i 2013 tilsvarer en 17 prosents nedgang fra nivået i 1990.

– Dette er et lavt tall for et land som har jobbet så hardt i verdenssamfunnet for å stanse global oppvarming, sa den tidligere japanske klimaforhandleren Mutsuyoshi Nishimura til nettstedet rtcc.org i forrige måned.

Da hadde japanske medier meldt at utslippsmålet trolig ville bli på rundt 25 prosent.

Tidligere japanske klimamål fikk et skudd for baugen etter ulykken ved atomkraftverket Fukushima. Ulykken utløste krav om at bruken av atomkraft – som har minimale utslipp av klimagasser – måtte fases ut.

 

Les også: Nå vokser landets gjeld enda raskere enn under depresjonen

Disse solkremene får stryk av Forbrukerrådet

Het, gresk sommer

Erna Solberg på shippingmesse: Dette er Norges tre store fordeler(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.