65 deltagere fra 53 land konkurrerte nylig om tittelen World Entrepreneur of the Year i Monaco som arrangeres hvert år av revisjonsgiganten EY.

Vinner ble franskmannen Mohed Altrad som har bygd opp konglomeratet Altrad Group fra grunnen, skriver ft.com.

Altrad-konsernet består av 110 selskaper har 7.300 ansatte verden rundt og omsatte ifjor for 960 millioner dollar (7,5 milliarder kroner).

Ifølge Forbes skal Altrad nå være god for over én milliard dollar.

Det som imidlertid er det mest spektakulære med «supergründeren» Mohed Altrad er hans bakgrunn.

Den har han fortalt om i et intervju med BBC.

Han ble født som beduin i ørkenen i Syria, der han ble oppfostret av sin bestemor som nektet ham å gå på skolen. Hans far var stammeleder og voldtok Altrads mor og drepte hans bror. Altrad fikk likevel litt skolegang ved å spionere på hva som skjedde på skolen gjennom et hull i veggen.

Ett måltid om dagen

Han flyttet til Frankrike rundt 17 år gammel for nesten 50 år siden uten å kunne et eneste ord fransk. Han måtte klare seg helt alene, og levde lenge på ett måltid om dagen.

Etter hvert havnet han på universitetet i Montpellier med et stipend fra regjeringen i Syria. Der tok han siden doktorgrad i datavitenskap.

Gründerkarrieren begynte med at han kjøpte et gjeldstynget og konkurstruet selskap for 1 franc. Han snudde selskapet til å gå med overskudd, og brukte pengene til å kjøpe flere selskaper. Og det resulterte etter mange år til konglomeratet Altrad Group og den ferske utnevnelsen som årets gründer i verden.

Han er også president i Montpellier rugbyklubb.

Altrad vet ikke når han ble født. Hans offisielle fødselsdag i dag, 9. mars, var det ifølge Forbes hans barn som valgte for ham.

- Min historie burde lære alle at det er mulig å forandre sin skjebne, sa Altrad under prisutdelingen i Monaco, ifølge The Telegraph.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.