Butikkjeden Walmart, kjent som verdens største selskap, har plassert minst 76 milliarder dollar i 78 ulike datterselskaper i 15 ulike skatteparadiser, ifølge en ny rapport som ble sluppet onsdag.

22 selskaper, ingen butikker

Det er den amerikanske organisasjonen Americans for Tax Fairness som har kartlagt Walmarts angivelig ukjente nettverk av datterselskaper i skatteparadiser. Selskapet som er verdens største målt i omsetning ifølge Fortune 500-listen, er også en av verdens største arbeidsgivere med 2,2 millioner ansatte.

Walmart driver i dag 6300 butikker i 27 land, men har også datterselskaper i en rekke land, uten å ha noen butikker der, ifølge rapporten: Selskapene i Luxemburg, hvor Walmart ikke har noen omsetning, skal ha rapportert om 1,3 milliarder dollar i overskudd mellom 2010 og 2013, og har betalt under en prosent i skatt.

Walmart skal ifølge rapporten eie 12 selskaper i British Virgin Islands og flere andre i kjente lavskattområder som Cayman Islands, Panama, Barbados og Gibraltar. I Europa skal Walmart ha hele 22 selskaper i Luxemburg, i tillegg til en rekke selskaper i Nederland, Sveits og Irland. Disse opplysningene fremgår ikke av Walmarts årsrapporter, ifølge rapporten fra Americans for Tax Fairness​.

"Ufullstendig"

Walmarts talsperson Randy Hargrove karakteriserer rapporten som ufullstendig og "laget for å villede". Han sier til Bloomberg at selskapet har en rekke prosesser på plass for å overholde gjeldende amerikanske skatteregler, samt skattelovgivningen i alle land hvor selskapet opererer. Han viser til at SEC tillater selskaper å unnlate å oppgi informasjon om datterselskaper med betydelige transaksjoner mellom egne selskaper.

Walmart har en årlig omsetning på cirka 475 milliarder dollar. Det skal være første gang Walmarts nettverk av datterselskaper blir kartlagt i en slik skala. Americans for Tax Fairness er en paraplyorganisasjon for 425 ulike organisasjoner som ønsker seg skattereformer i USA og er finansiert av en rekke kjente stiftelser som Ford Foundation, Open Society Foundation. The United Food & Commercial Workers International Union, en amerikansk fagorganisasjon med 1,2 millioner medlemmer som har stått for researchen, basert på informasjon som finnes i offentlige selskapsregistre.

Multinasjonal skattejakt

OECD jobber for å hindre at multinasjonale selskaper i å flytte overskudd til lavskattland og dermed vanne ut skattegrunnlaget. Google, Apple og Starbucks er flere ganger blitt trukket frem som eksempler på multinasjonale selskaper som bruker ulike lands skatteregler for å slippe unna skatt.

G20 landene har så sent som i forrige sett på en rekke tiltak for å kunne forhindre denne omstridte praksisen. G20-landene har erkjent at nasjonale skatteregler gir store skjevheter når multinasjonale selskaper kan kjøre slalåm mellom skattereglene i ulike land, og i stor grad unngå skatt. Siden 2012 har OECD-sekretariatet arbeidet med retningslinjer til harmoniserte skatteregler, som 44 land har sluttet opp om. Felles for forslagene er at de store selskapene må åpne for mer innsyn.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.