Ingen vet hva som vil skje hvis Hellas går konkurs, men med stor sannsynlighet vil landet forsvinne ut av eurosonen. Da må en ny valuta stables på beina, men Hellas kan få problemer med å få godtatt denne i utlandet. For kreditorene, som nå i hovedsak er europeiske stater og store banker, vil det meste av gjeldskravene gå tapt.

Hvis garantiene fra den europeiske sentralbanken (ECB) faller bort, vil greske banker gå konkurs. I frykt for at dette skjer, vil folk strømme til bankene for å ta ut penger, et såkalt "bank run". Det kan bli problemer med å betale med kort.

Ville sette et eksempel

- En statskonkurs vil være svært negativ for Hellas, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

- Det er IMF og eurolandene fullt klar over. Holdningen har vært at dette kan Europa leve med. Man har systemer på plass som gjør at man tror man kan begrense smitteeffekten av en gresk konkurs, sier han til DN.

I dag annonserte Hellas' kreditorer et ultimatum: Hellas måtte komme opp med en plan for økonomiske reformer innen klokken 11. Forslaget den greske statsministeren Aleksis Tsipras presenterte på mandag, ble omtalt som et "fremskritt" av Jean-Claude Juncker, president i Europakommisjonen. Hellas foreslo pensjonskutt tilsvarende halvparten av det EU og IMF ønsket. Til gjengjeld skulle skattene også økes, for å bedre budsjettbalansen. Det viste seg å ikke være nok - tilbudet ble avslått igår.

- Jeg tror vurderingen fra IMF har vært at man har villet sette et eksempel. De har latt det være opp til Hellas. Om de ikke innfrir kravene, er konsekvensen mislighold og sannsynligvis "grexit", sier Bruce.

Vurderer tiltak for liv og helse

Veldig lite av statsgjelden til Hellas er nå på private hender. Dermed blir det skattebetalerne i europeiske land og IMF som må ta et stort tap.

- Tankegangen harogså vært at hvis ikke Hellas går med på kravene, utsetter manproblemene, slik at man aldri blir ferdig med dem, sier Bruce.

Foruten de overnevnte konsekvensene, vil Hellas med stor sannsynlighet bli stengt ute fra kredittmarkedene, og regjeringen vil ikke få kjøpe varer og tjenester på kreditt. Offentlig ansatte og pensjonister vil få problemer med å få utbetalt lønn og pensjoner. EU vurderer kritiske tiltak for å sikre liv og helse.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rekordhøyt nyboligsalg på Østlandet

- De som leier bolig, subsidierer de som eier

Han har solgt bygårder for en halv milliard i år

Se DNTV: - Må bygge flere boliger raskere

- Må bygge flere boliger raskere
Regjeringen vil i den nye strategien fornye, forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser.
01:36
Publisert: