Men foreløpig forholder grekerne seg nokså avventende til situasjonen. Søndag flokket folk som vanlig til strender, kirker og kafeer.

– Situasjonen er dramatisk, men folk er rolige, sier filosofiprofessor og leder for Det norske instituttet i Aten, Panos Dimas, til NTB. Søndag var han i byen Volos på vei til Aten.

Usikre og deprimerte

Men usikkerheten er svært stor, understreker han. Tirsdag utløper låneprogrammet med EU – uten at en ny avtale er på plass. I tillegg forfaller et låneavdrag til Det internasjonale pengefondet (IMF) på 1,5 milliarder euro, som Hellas ikke kan betale. Det er ingen som vet hva som da vil skje.

En bankkilde i Hellas sier til AFP søndag at 60 prosent av landets minibanker er gått tomme for penger, og i supermarkedene har hyllene begynt å tømmes.

– Mange har begynt å hamstre, og nå frykter folk at de ikke vil få utbetalt pensjonene sine, sier Dimas.

– Alle er veldig triste, opprørte og deprimerte, sier 42 år gamle Anna Apostolopoulos til AFP.

Opprettholder nødfinansiering

Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet søndag å opprettholde nødfinansieringen av greske banker slik at bankene ikke går tomme for penger. Kundene har allerede tømt sparekontoene sine for milliarder av euro i frykt for at Hellas skal tre ut av eurosamarbeidet.

Det var knyttet stor spenning til hva ESB ville gjøre etter at nasjonalforsamlingen i Aten vedtok å holde en folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal godta kreditorenes reformkrav.

Men nødfinansieringen kommer ikke til å øke i takt med uttakene, noe som ifølge Reuters øker sannsynligheten for at Hellas må stenge bankene og innføre kapitalkontroll, som innebærer begrensninger på hvor mye penger kunder kan ta ut fra kontoene sine.

Advarer

Også Dimas mener det er stor sannsynlighet for stengte banker og kapitalkontroll trass i at finansminister Yanis Varoufakis søndag uttalte at han er imot dette.

– Spørsmålet er om han har noe valg. Her i Hellas er det ingen lenger som hører på ham, slår han fast.

Hellas har allerede hatt redusert vekst så langt i år, og kapitalkontroll kan føre til at den økonomiske aktiviteten reduseres ytterligere.

Økonomer advarer nå mot å reise til Hellas på ferie. Ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea kan en eventuell bankkollaps også ramme turister.

– Når folk ikke får lønna si, stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande, sier han til E24.

Svekket tillit

Samtidig har tilliten til Syriza-regjeringen dalt betraktelig blant grekerne, påpeker Dimas.

– Folk har sluttet å tro på regjeringen. Den sier ulike ting fra den ene dagen til den neste, sier han.

Men det betyr ikke at folk ikke vil følge statsminister og Syriza-leder Alexis Tsipras' oppfordring om å si nei til låneavtalen med EU i folkeavstemningen neste søndag, understreker filosofiprofessoren.

– Folk er lei og vil bare at situasjonen skal ta slutt. De tenker ikke så mye på konsekvensene, sier Dimas.

Ifølge Reuters ønsker imidlertid et flertall av grekerne å forbli i eurosonen. Samtidig er det helt i det blå hva som vil skje etter folkeavstemningen om låneavtalen med EU.

– Hva vil skje dersom det blir et nei? Og hva vil Tsipras gjøre dersom folket sier ja til avtalen? Dette har han ikke sagt et pip om, konstaterer Dimas.

Les også:

ESB opprettholder krisestøtten til greske banker

Hellas vurderer å innføre kapitalkontroll mandag

Frykt for at greske banker går tomme  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.