Statsminister Angela Merkels allierte og ledere fra hennes koalisjonspartner på sentrum-venstresiden fordømmer den greske venstreregjeringens beslutning om å holde en folkeavstemning 5. juli om kreditorenes siste tilbud.

Tyskland er den største europeiske bidragsyteren til låneprogrammet som har holdt den greske økonomien flytende gjennom fem lange kriseår. Meningsmålinger viser nå at tyskere flest helst ser at Hellas forlater eurosonen.

Med unntak av kommunistiske Die Linke, som støtter Hellas' regjering, bruker øvrige tyske politikere den verbale storslegga for å beskrive situasjonen.

– Det hele er ganske enkelt meningsløst, sier Volker Kauder, som er leder for Merkels konservative parti i nasjonalforsamlingen.

Han kaller den greske statsministeren Alexis Tsipras' idé om en folkeavstemning «et knep for å holde på makten».

Forferdet

Kauder sier Tsipras og hans finansminister Yanis Varoufakis har «mislyktes med sin strategi om å forsøke å splitte Europa».

– De fører landet sitt inn i kaos, sier han, og mener Den europeiske sentralbanken (ESB) nå må ta en hard linje overfor Hellas.

Merkel har bedt om et møte med lederne fra de største partiene i Tyskland mandag for å diskutere den kritiske situasjonen i Hellas.

Visekansler Sigmar Gabriel, som er sosialdemokratiske SPDs leder, er forskrekket over at Tsipras har skjøvet fra seg EUs utstrakte hånd.

– Jeg er forferdet over at grekerne avviste dette svært imøtekommende tilbudet, sier han til avisen Süddeutsche Zeitung.

– Det gikk lenger enn noen gang tidligere. Tsipras ønsker et tilbud uten noen betingelser. Europa kommer ikke til å godta det.

Målløs

Utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, også han fra SPD, er svært overrasket.

– Jeg forstår ikke hvordan en valgt, gresk regjering kan henstille sitt eget folk om å avvise Europas forslag, og hvordan den kan ta sitt eget folk som gissel for å forsøke å skvise ut flere innrømmelser fra Europa, sier han til avisen Welt am Sonntag.

– Den greske regjeringens sikk-sakk-kurs gjør meg målløs, legger han til, og ber regjeringen slutte med å «nøre opp under illusjoner».

Hans Michelbach, en av lederne i det erkekonservative CSU i Bayern, anmoder ESB om å slutte å låne Hellas penger.

– Hellas er på konkursens rand, konstaterer han.

Økt fare for Grexit

Flere analytikere tror helgens utvikling øker sjansen for at Hellas må forlate eurosamarbeidet. Tirsdag forfaller en større innbetaling til pengefondet IMF.

Mislighold betyr ikke en øyeblikkelig statskonkurs eller Grexit, ifølge sjeføkonom Holger Schmieding i Berenberg Bank, men:

– Det vil plassere Hellas i en bratt nedoverbakke mot Grexit.

Investeringsbanken Morgan Stanley vurderer det nå som 60 prosent sannsynlig at Hellas må ut av eurosonen.

Frankrikes statsminister Manuel Valls advarer om en «reell risiko» for at Hellas må forlate eurosonen hvis befolkningen stemmer nei til EUs siste tilbud.

En Grexit kan bli en sosial katastrofe langt forbi det landet har gått gjennom hittil, advarer Schmieding.

– Jeg håper det blir en avtale, ellers blir situasjonen ganske grusom for grekerne, sa sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til NTB lørdag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Greske banker holder stengt i seks dager