Etter at meldingen kom om at Hellas ikke vil betale lånet på 1,6 milliarder euro som landet skylder IMF når fristen forfaller tirsdag, har reaksjonene fra politiske ledere i resten av verden ikke latt vente på seg.

Frykten for at landets mislighold vil være starten på en kjedereaksjon - som til slutt ender med at Hellas presses ut av eurosonen ser ut til å øke.

Børser over hele Europa og USA falt kraftig mandag etter helgens mislykkede forhandlingsforsøk.

Kinas statsminister Li Keqiang oppfordrer Hellas og långiverne til å bli enige slik at grekerne kan beholde euroen. Her holder han pressekonferanse i EUs hovedkvarter i Brussel mandag kveld. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix
Kinas statsminister Li Keqiang oppfordrer Hellas og långiverne til å bli enige slik at grekerne kan beholde euroen. Her holder han pressekonferanse i EUs hovedkvarter i Brussel mandag kveld. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix (Foto: Reuters)

Kinas statsminister Li Keqiang ønsker at Hellas forblir i eurosonen og håper på en snarlig avtale med kreditorene i EU og IMF.

– Vi oppfordrer relevante kreditorer til å oppnå en avtale med Hellas på et tidlig tidspunkt, uttalte Keqiang etter et møte med EU-topper i Brussel mandag.

- Forstår Tsipras

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov håper Brussel nå skåner grekerne.

I en pressemelding fra utenriksdepartementet i Moskva, sier den russiske ministeren at han håper EU vil unngå negative konsekvenser for kriserammede Hellas, og at han forstår den greske regjeringssjefen Alexis Tsipras' handlinger.

Tidligere mandag sa president Vladimir Putins talsmann at Moskva følger utviklingen i EU svært tett med tanke på krisen i Hellas.

– Vi er bekymret for de mulige negative konsekvensene for hele EU, sa Dmitrij Peskov.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov håper EU hindrer at krisen går hardt ut over Hellas. Foto:
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov håper EU hindrer at krisen går hardt ut over Hellas. Foto: (Foto: Reuters)

Frykter ringvirkninger

I Storbritannia frykter finansminister George Osborne ringvirkninger av «grexit».

– Jeg tror ikke noen bør undervurdere den effekten en gresk utgang fra euroen vil ha på den europeiske økonomien – og ringvirkningene det vil ha for oss, sa Osborne til Parlamentet mandag.

Han sier han håper på det beste i den greske krisen, men forbereder seg på det verste.

De britiske myndighetene og sentralbanken Bank of England står klare til å sikre økonomisk stabilitet i Storbritannia, forsikrer finansministeren.

Landet har også en plan for å hjelpe britiske statsborgere i Hellas dersom situasjonen skulle forverres. Osborne opplyser videre at britiske myndigheter vil fortsette å utbetale pensjoner til briter som bor i Hellas

 

Les også: Hellas betaler ikke IMF-avdrag tirsdag

- Noen ganger kan det bli påpekt at det er greit å komme seg hjemover

Kjører frem skattekrav

 

Se også:

Tilbrakte natten i kø foran minibanken:

Tilbrakte natten i kø foran minibanken
Bekymrede grekere vil ha ut pengene sine i frykt for hva som nå skjer i Hellas.
00:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.