Utenfor Parlamentet har det mandag kveld samlet seg tusenvis av illsinte demonstranter. Med flagg og bannere forbereder de seg til kveldens opptøyer mot EU-kreditorenes kuttkrav.

Rundt syntagma-plassen har hotellene barikadert vinduene for å unngå skader og flere hundre bevæpnede politifolk står klare til å mobilisere seg mot folkmassene.

- Det kommer til å smelle ikveld, sier Sofianos Filiakis (28) til DN.

Han er en av mange arbeidsledige grekere. Mandag våknet han til stengte minibanker og kapitalrestriksjoner.

- Vi vil ut av eurosonen. Vi blir behandlet som dritt. Nok er nok, fortsetter han sint.

Vil ikke betale

Mandag kveld ble det i følge nyhetsbyrået Reuters kjent at Hellas ikke vil betale avdraget på 1,6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF). Lånet forfaller tirsdag, samtidig som hele det greske låneprogrammet med EU og IMF utløper.

OPPRØR: Demonstranter varsler uro utover kvelden, mandag.
OPPRØR: Demonstranter varsler uro utover kvelden, mandag. (Foto: Thomas Haugersveen)

Låneprogrammet har holdt den greske økonomien flytende de siste fem årene, og flere frykter nå at misligholdet vil bli starten på en kjedereaksjon som til slutt ender med at Hellas må forlate eurosonen.

Mange av demonstrantene støtter den greske regjeringen, som har bedt folket si «nei» til flere innstramminger gjennom folkeavstemningen kommende søndag.

«Våre liv tilhører ikke kreditorene!» sto det på et banner som noen av demonstrantene bar i protesten foran det greske parlamentet. 

IMF-sjef Christine Lagarde må i løpet av 30 dager informere IMF-styret om misligholdet, og i løpet av tre måneders tid kan Hellas miste en del av medlemsrettighetene.

- I ytterste konsekvens kan landet bli sparket ut av IMF, men det skal fryktelig mye til, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til DN.

- Ingen fremtid

Tilbake i Hellas fortsetter misnøyen å spre seg.

PASSER PÅ: Greske politistyrker holder vakt utenfor parlamentsbygget.
PASSER PÅ: Greske politistyrker holder vakt utenfor parlamentsbygget. (Foto: Thomas Haugersveen)

- Vi har ingen fremtid i EU. Det er grenser for hva vi kan tåle. byråkratene i Brussel med Tyskland i spissen ydmyker oss med et sett umenneskelige kuttkrav. De forsøket å kvele oss, sier Filiakis.

Han mener landets kreditorer benytter muligheten til å sende signaler til andre EU-land.

- Vi er et lite land som er utsatt for et skittent spill. Behandlingen vi får skal skremme andre land med høy gjeld til å bøye av, hevder han.

 

Les også: Hellas betaler ikke IMF-avdrag tirsdag

- Noen ganger kan det bli påpekt at det er greit å komme seg hjemover

Kraftig børsfall etter Hellas-krise

Kjører frem skattekrav

 

Se også:

Tilbrakte natten i kø foran minibanken:

Tilbrakte natten i kø foran minibanken
Bekymrede grekere vil ha ut pengene sine i frykt for hva som nå skjer i Hellas.
00:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.