Den nederlandske byen Utrecht setter i gang et eksperiment med en allmenn og betingelsesløs grunnlønn til alle, såkalt borgerlønn, skriver independent.co.uk.

Også i Norge har det vært foreslått å innføre borgerlønn, men så langt er det bare Venstre og Miljøpartiet De Grønne av de politiske partiene som har tatt til orde for dette. Beløpet det da har vært snakk om er 2G, tilsvarende rett i overkant av 180.000 kroner.

Det er foreløpig ikke kjent hvor høy borgerlønnen i Utrecht vil bli, men eksperimentet er ventet å starte rett etter sommerferien. Det kan jo være et gunstig tidspunkt da det burde minske risikoen for at alt for mange mottagere av borgerlønnen bare vil bli sittende hjemme i sofaen.

For det er nettopp det byen ønsker å finne ut; om samfunnet fortsatt vil fungere effektivt og om borgerlønn dermed vil fungere i det virkelige liv. I første omgang er det innbyggerne som mottar sosialstønad som i stedet skal gå over til å motta borgerlønn.

Tre grupper

Eksperimentet med borgerlønn skal ifølge avisen gjennonføres som en studie der ulike grupper skal sammenlignes med hverandre. Det blir èn gruppe der det stilles visse krav til de som mottar borgerlønnen, en annen der det er helt opp til de som mottar lønnen hva de vil bruke tiden sin på, samt en kontrollgruppe.

– Våre tall viser at mindre enn 1,5 prosent jukser med sosialstøtten i dag. Men før vi gir oss inn i ulike former for prinsipielle debatter så må vi vite om borgerlønn fungerer, sier Victor Everhardt, som er ansvarlig for prosjektet i Utrecht.

Eksperimentet gjennomføres i samarbeid med universitetet i byen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Dette er en av våre store, alvorlige bekymringer som nasjon

 

  1 av 5 nordmenn på trygd: - Bivirkninger av sykmelding er skumle   (2013)


Kraftig økning i antall unge uføre

  - Har gjort oss dobbelt så syke som svenskene