Statsministerens kontor i Aten opplyser at statsminister Alexis Tsipras ønsker en toårig avtale med eurosonens redningsfond ESM, parallelt med en løsning for den greske gjelden. 

I forslaget ber den greske lederen om at fondet dekker alt av landets finansielle behov de neste to årene, mot at Hellas godtar en nedbetalingsplan, skriver Bloomberg News.

– Hellas blir ved forhandlingsbordet. Den greske regjeringen kommer til å jobbe for en levedyktig løsning, som har som endelig mål at Hellas blir i eurosonen, heter det fra statsministerens kontor tirsdag ettermiddag.

Eurosonens finansministre skal holde et krisemøte via telefon klokken 19 for å diskutere grekernes siste forslag for å redde økonomien.

– Ekstraordinær telefonkonferanse med eurogruppen i kveld klokken 19 Brussel-tid for å diskutere den formelle forespørselen som kom fra den greske regjeringen i ettermiddag, skriver eurosjef Jeroen Dijsselbloem på Twitter.

Tysklands statsminister Angela Merkel er ikke villig til å vurdere en tredje redningspakke før Hellas har avholdt den omstridte folkeavstemningen om låneavtalen søndag.

Det gjorde hun klart under et møte med sine partifeller tirsdag.

Vil betale

Fristen for Hellas til å betale 1,6 milliarder euro til kreditoren IMF går ut ved midnatt tirsdag. Tsipras har gjort det klart at avdraget ikke vil bli betalt innen frist, men han har likevel sagt at han vil betale kreditorene det landet skylder.

I et direktesendt tv-intervju mandag, ytret statsministeren et ønske om å opprettholde landets verdighet.

- Vi skal betale gjelden vår, men det er noen begrensninger her, sa han til tv-kanalen EPT.

I en melding på nettstedet Twitter, gjør Tsipras det klart han han fremdeles ønsker å finne en løsning.

Ifølge Bloomberg ser Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble at Hellas forblir i eurosonen - selv ved nei-flertall i folkeavstemningen i Hellas søndag. Nettstedet viser til uttalelser fra tyske politikere.

Dermed kan Hellas komme til å få muligheten til å trekke på EUs støttefond.

Truer med kamp

Til tross for at den greske regjeringen har sagt at den ikke kan betale avdraget til IMF tirsdag, truer Hellas' finansminister Yanis Varoufakis med en rettslig kamp mot EU dersom landet kastes ut av eurosonen.

Den greske økonomiens skjebne hviler nå i Den europeiske sentralbankens hender.

Onsdag samles sentralbankens ledelse for å vurdere nødlånene til greske banker. Om den skrur igjen kranen, er det fort slutt på de greske bankenes likviditet.

Søndag vedtok banken å forlenge, men ikke utvide, tilførselen av kreditt. Dersom det greske folket stemmer nei til reformforslaget fra kreditorene førstkommene søndag, vil sentralbanken stanse tilførselen helt.

– Dette vil i praksis bety slutten på euromedlemskapet til Hellas, sier økonomen Jörg Krämer i Commerzbank til AFP.

 

Les også: - Du akkumulerer gjeld hele tiden

- Hellas har et trumfkort i disse forhandlingene

Da elevene sorterte eksamenskarakterene alfabetisk etter navn gikk det opp for dem

 

Se også:

Vil be om seks måneders utsettelse:

Vil be om seks måneders utsettelse
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.