Flere titalls tusen EU-sympatiserende grekere tok på nytt til gatene i sentrum av Aten tirsdag kveld. Med EU-flagg, bannere, fløyter og høye tilrop samlet de seg på plassen utenfor parlamentet for å vise at sin misnøye mot regjeringen.

– Vi vil være en del av Europa, sier finanskvinnen Sofia, mens folkemengden brøler rundt henne.

Hun jobber som finansrådgiver i en gresk bank, og vil ikke oppgi etternavnet sitt av hensyn til arbeidsgiver.

- Jeg hadde aldri trodd jeg noen gang skulle delta i en massedemonstrasjon. Men denne saken er så viktig at jeg følte jeg ikke har noe valg. Det er for mye som står på spill, legger Sofia til.

Hun og de 20.000 andre demonstrantene som var samlet foran den greske nasjonalforsamlingen, ønsker at landet forblir i eurosonen. Kvelden før var det en lignende markering fra motstanderne av kreditorenes avtalevilkår, med omtrent like mange deltakere.

Den greske regjeringen anbefaler velgerne å stemme nei, men det gjør ikke opposisjonen.

– Folkeavstemningens spørsmål er nå et «ja» eller «nei» til euroen og Europa, sier den greske opposisjonslederen Antonis Samaras.

Hastemøte

Mens EU-demonstrantene samlet seg utenfor Parlamentet ble eurosonens finansministre hasteinnkalt til telefonkonferanse for å diskutere et nytt gresk forslag for å berge Hellas økonomi.

Statsminister Alexis Tsipras ønsker en toårig avtale med eurosonens redningsfond ESM, parallelt med en løsning for den greske gjelden.Dagens låneprogram utløper ved midnatt tirsdag, samtidig som IMF-avdraget på rundt 13 milliarder kroner forfaller.

Men det sier kreditorene nei til. Tirsdag kveld klokken 20.15 avsluttet de det ekstraordinære møtet i eurogruppen.

EU-toppene skal møtes igjen onsdag morgen.

Dermed kan det se ut som om Hellas styrer mot mislighold. Når låneprogrammet med EU utløper ved midnatt, vil Hellas stå uten sikkerhetsnett for første gang på fem år.

Landet vil få problemer med å betale lønninger, pensjoner og med offentlige oppgaver som sykehusdrift.

- Vil ha slutt

Tirsdag nedgraderte Ratingbyrået Standard & Poor's fire greske banker som allerede sliter med dårlig kredittvurdering.

De fire bankene havner nå i kategorien «selective default», som betyr at de slutter å betale på enkelte forpliktelser, men opprettholder andre.

– Vi vil ha slutt på dette tullet. Vi er lei av at den venstrevridde regjeringen spiller på folks emosjonelle strenger, sier Sofia.

Hun mener de greske myndighetene har håndtert forhandlingene i Brussel «fullstendig irrasjonelt».

- Sannheten er at en grexit vil legge landet vårt økonomisk i ruiner, sier hun og tar et grep om Chanel-vesken som henger over skulderen.

 

Les også: Da elevene sorterte eksamenskarakterene alfabetisk etter navn gikk det opp for dem

- Du akkumulerer gjeld hele tiden

– Ikke sjans at Hellas får krisemidler før midnatt

 

Se også: 

Krise for yachtutleiere i Hellas:

Krise for yachtutleiere i Hellas
Turister frykter usikkerheten og kansellerer luksusbåtene de har reservert.
01:22
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.