Tirsdag var politikere i Berlin involvert i et siste forhandlingsforsøk mellom Hellas og «Troikaen» i Brussel, bestående av Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ECB) og EU.

Tyskland er EUs største økonomi, og har et stort ansvar i forhandlingene. De tyske regjeringspartiene CDU og CSU, som regjerer sammen med sosialdemokratene, avviste tirsdag at de vil godta gjeldslettelse for å få til en avtale med Hellas.

– En gjeldslettelse blir ikke diskutert hos oss, og et slikt krav vil bli avvist. Det kan ikke være en del av avtalen, sier Michael Grosse-Brömer, leder for CDU/CSU i Forbundsdagen, til tyske medier.

Over 700 milliarder kroner

Regjeringen til Angela Merkel har tidligere sagt at en konkurs i Hellas – og at landet forlater eurosamarbeidet – vil koste landet maksimalt 54 milliarder euro (nær 500 milliarder kroner). Det tyske forskningsinstituttet Ifo anslår at regningen kan bli langt større.

  • I den første kriseplanen i 2010 fikk Hellas tilgang på kreditt fra IMF og EU-landene på 73 milliarder euro. Tysklands andel er på 15,2 milliarder euro.
  • Hellas fikk 143 milliarder euro gjennom programmet European Financial Stability Facility (EFSF), og Tysklands andel er på 38,2 milliarder euro.
  • Den europeiske sentralbanken (ECB) har kjøpt greske statsobligasjoner for 20 milliarder euro. Her er Tysklands andel nær syv milliarder euro.
  • I tillegg er Tyskland eksponert gjennom krisehjelp fra IMF og støtte til banksektoren.

Samlet kan tapene for Tyskland ifølge Ifo bli opptil 84,5 milliarder euro, tilsvarende 740 milliarder kroner. Tapene i privat sektor er ikke medregnet.

«Nesten uunngåelig»

Det meste av krisehjelpen fra Tyskland til Hellas er gitt med avdrags- og rentefritak i inntil ti år.

Finanspolitiker Norbert Barthle i CDU mener at Tyskland er rustet for å håndtere tap, og viser til at tapene i verste fall er på inntil tre milliarder euro årlig om noen år.

– Det dreper oss ikke. Pengene skal først tilbakebetales etter 2020, sa Barthle til DN tidligere i uken.

– Problemet er at det renner penger ut av bunnen på pengesekken, og det kan ikke fortsette. Hellas har ikke vist stor nok vilje til å gjennomføre reformer, slik land som Italia, Portugal og Irland har gjort med gode resultater, sier Barthle.

Onsdag sa finansminister for CSU i delstaten Bayern, Markus Söder, at regjeringspartiene er forberedt på at Hellas forlater euroen.

– En «grexit» virker nesten uunngåelig, og det er den mest ærlige fremgangsmåten for Hellas nå, sa Söder til den statlige radiokanalen Deutschlandfunk.

– Utviklingen den siste uken har vært dypt useriøs, sier Söder.

Han viser til at Hellas’ statsminister Aleksis Tsipras har vedtatt en folkeavstemning om krisehjelpen til landet søndag. Hvis Tsipras likevel anbefaler en løsning med «Troikaen» i Brussel, kan krisen være avverget.

 

Les også: Hellas' låneavdrag forfalt uten betaling
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.