Oppmerksomheten i rente- og valutamarkedet er onsdag fremdeles rettet mot Hellas og landets gjeldskrise. Aktørene venter nå på at eurogruppen skal avholde en ny telefonkonferanse klokken 17:30 i dag.

Kronen er onsdag morgen litt styrket mot euro, på 8,7409 sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs tirdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom litt svekket øre til 7,8705.

Euro har svekket seg til 1,1105 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1137 dollar i New York tirsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet tirsdag på 1,826 prosent, mot 1,856 prosent mandag. Onsdag morgen er renten 1,840.

Krisepakken utløpt

DNB Markets skriver i en oppdatering onsdag at som første industriland i historien unnlot Hellas tirsdag å tilbakebetale et lån til Det internasjonale valutafondet (IMF).

«Dermed har også krisepakken til Hellas utløpt. Det er lite trolig at en eventuelt ny låneavtale kommer på plass før etter helgens greske folkeavstemming», skriver meglerhuset.

Nordea Markets viser til at kredittratingselskapene ikke definerer det at Hellas brøt IMF-fristen som et mislighold, og det utløser dermed ikke en serie av mislighold noe som trolig ville veltet bankene i Hellas.

Tsipras overrasker

IMF bekreftet natt til onsdag at de hadde mottatt en forespørsel fra greske myndigheter for en forlengelse av Hellas' betalingsforpliktelse. IMF opplyste samtidig at organisasjonen «etter hvert» vil vurdere Hellas' forespørsel.

Eurogruppen opplyste tirsdag kveld at de ville avholde en telefonkonferanse klokken 11:30 onsdag for å fortsette å diskutere Hellas-situasjonen. Onsdag morgen meldes det imidlertid at telefonkonferansen er utsatt til klokken 17:30 etter ønsket av et flertall av ministrene i gruppen, ifølge en Twitter-melding fra Michel Reijns, som er talsperson for eurogruppelederen Jeroen Dijsselbloem.

Nordea Markets viser i sin morgenrapport til at den greske statsministeren Aleksis Tsipras tirsdag noe overraskende ba om et nytt program.

«Av reksjonen er sjansen små for at man skal greie å få til reelle forhandlinger nå. Hvorfor skal eurolandene forhandle om et nytt hjelpeprogram før søndagens folkeavstemning der den greske regjerningen anbefaler folk å stemme mot avtalen som var gjeldene til i går?», spør Nordea Markets.

Les mer om Hellas på DN.no:

Nei-flertall i Hellas  

Tysklands finansminister: - Hellas i eurosonen selv med «nei-stemme»

- Hellas har et trumfkort i disse forhandlingene

Hellas betaler ikke IMF-avdrag tirsdag

Kraftig børsfall etter Hellas-krise  

- I ytterste konsekvens blir Hellas sparket ut av IMF  

Dette skjedde i Hellas i helgen  

Se video: Krise for yachtklubber i Hellas

Krise for yachtutleiere i Hellas
Turister frykter usikkerheten og kansellerer luksusbåtene de har reservert.
01:22
Publisert:


Se video: - Hellas må si nei søndag
- Hellas må si nei søndag
Tusenvis av grekere samlet seg mandag kveld for å si «nei» til de europeiske lånegiverne.
01:19
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.