European Financial Stability Facility (EFSF), fraksjonen av euroland som har gitt brorparten av kriselånene til Hellas, uttaler i en pressemelding at den vurderer landets manglende betaling av IMF-lånet som forfalt tirsdag, som et "konkurstilfelle".

EFSF skriver at IMF-sjef Christine Lagarde allerede har informert IMF-styret om den manglende innbetalingen. Ifølge EFSFs regler er dette å vurdere som en konkurs.

Tre utfall for Hellas

Administrerende direktør Klaus Regling i EFSF må nå informere styret om situasjonen, og diskutere tre ulike utfall:

Det første er at EFSF avbryter lånekontrakten, og krever umiddelbar tilbakebetaling av lån og renter. Det andre er at EFSF frasier seg sine rettigheter og krav knyttet til dette spesifikke misligholdet. Det tredje er at banken verken avbryter lånekontrakten eller frasier seg rettighetene, men avventer situasjonen inntil videre, heter det i pressemeldingen.

Ifølge Financial Times' Brussel-korrespondent Peter Spiegel, anbefaler EU-kommisjonen det tredje alternativet, altså å avvente situasjonen.

ESB ikke konkludert

Den europeiske sentralbanken (ESB) har ennå ikke konkludert om hvorvidt den anser Hellas for å være konkurs. Dersom ESB skulle være enige i EFSFs konklusjon, vil sentralbankens nødstøtte til greske banker måtte opphøre, siden de ikke kan låne ut til banker som ikke vurderes som solvente. Da tyder mye på at hele det greske banksystemet vil kollapse.

Har lånt ut 142 mrd. til Hellas

Det nåværende EFSF-programmet begynte 21. februar 2012, og skulle opprinnelig være over 31. desember 2014. Programmet ble imidlertid utvidet to ganger etter forespørsel fra den greske regjeringen. EFSF har i løpet av programmet lånt ut 141,8 milliarder til Hellas. 42,8 av disse gikk til rekapitalisering av greske banker. Dette gjør EFSF til Hellas' klart største kreditor.

EFSF ble opprettet i 2010 i etterkant av finanskrisen, og har gitt finansiell støtte til Hellas, Portugal og Irland. Lånene er finansiert gjennom utstedelse av obligasjoner. EFSF mener konkurserklæringen ikke utgjør økt risiko for obligasjonseierne, som ifølge organisasjonen er garantert å få tilbake pengene sine.

Saken oppdateres.

Les mer om Hellas på DN.no:

Tsipras gir seg på nesten alle punkter  

- Hellas har et trumfkort i disse forhandlingene

Hellas betaler ikke IMF-avdrag tirsdag

Kraftig børsfall etter Hellas-krise  

- I ytterste konsekvens blir Hellas sparket ut av IMF  

Dette skjedde i Hellas i helgen  

Se video:

Krise for yachtklubber i Hellas

Krise for yachtutleiere i Hellas
Turister frykter usikkerheten og kansellerer luksusbåtene de har reservert.
01:22
Publisert:


Se video: - Hellas må si nei søndag

- Hellas må si nei søndag
Tusenvis av grekere samlet seg mandag kveld for å si «nei» til de europeiske lånegiverne.
01:19
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.